Top 5 sfaturi utile: cum şi când să alimentăm maşinile în siguranţă în perioada pandemică?

13 Mai 2020, 11:56
Redacţia PiataAuto.md
În această perioadă de restricţii şi deplasări limitate, maşinile noastre au parte de un alt regim de exploatare decât „înainte”. Circulăm mai rar şi mai puţin cu ele, adeseori maşinile ajung să stea multe zile în şir fără a fi pornite, iar atunci când ajungem să facem o vizită la o staţie peco pentru a face plinul, realizăm că şi acolo e nevoie să respectăm măsuri de precauţie.
Şi dacă acum câteva zile vă asiguram că staţiile Rompetrol Moldova aplică tot setul de măsuri împotriva răspândirii COVID-19, azi am avut o nouă discuţie cu cei de la Rompetrol pentru a vedea cum s-a schimbat frecvenţa vizitelor la pompă între timp şi pentru a genera împreună sfaturi pentru şoferi, care să le fie cu adevărat utile în această perioadă.

1. Alimentaţi mai rar, dar cu cantităţi mai mari

Deoarece distanţele parcurse de mulţi şoferi s-au redus considerabil în perioada autoizolării, s-a redus şi numărul vizitelor la pompă, dar şi frecvenţa lor. E logic — consumi mai puţin, ai nevoie să faci plinul mai rar. Totuşi, în vremuri obişnuite adeseori şoferii aleg să alimenteze cu o anumită cantitate de carburant, făcând vizite la staţiile peco mai frecvent. În perioada pandemică, cei de la Rompetrol Moldova ne recomandă să alimentăm mai rar, dar cu cantităţi mai mari.
Un calcul estimativ ne arată că în medie, un automobil are cam 35-45 litri volum utilizabil în rezervor, şi aici ne referim la volumul pe care te simţi confortabil să-l consumi fără să te apropii prea mult de linia roşie. Dacă alimentăm cu întreaga cantitate, până la plin, la un ritm de câteva ieşiri pe săptămână până la magazin sau în scopuri strict necesare, un rezervor ne poate fi suficient şi pentru o lună, chiar dacă maşina are un consum mediu de 8-10 litri la sută.

2. Evitaţi să rămâneţi cu prea puţin combustibil în rezervor

Într-o asemenea perioadă, sunt două motive care determină acest sfat. În primul rând, pentru că o maşină, mai ales din cele mai vârstnice, care stă prea mult timp pe loc, cu rezervorul gol, poate începe a manifesta sindroame de coroziune pe suprafaţa interioară a rezervorului. Un rezervor plin sau aproape plin evită acest simptom.
În al doilea rând, fiind vorba de o situaţie de urgenţă la nivel naţional, probabilitatea survenirii unei urgenţe în anturajul Dvs. e întotdeauna mai mare, iar într-un asemenea moment e bine să ştiţi că aveţi mobilitatea asigurată. Într-o situaţie critică nu veţi avea timp pentru vizite la pompă, iar dacă o veţi face, s-ar putea să nu dispuneţi de atenţia cuvenită pentru măsuri sporite de precauţie. Deci, străduţi-vă să aveţi carburant în rezervor cel puţin pentru câteva sute de kilometri, ceea ce ar fi întotdeauna suficient pentru orice deplasări de urgenţă la nivel de oraş sau regional.

3. Evitaţi folosirea banilor cash la achitarea pentru carburant

Da, în condiţiile unei pandemii, banii de hârtie sunt surse de infectare, de asta vă îndemnăm să evitaţi folosirea banilor cash. Vă încurajăm să folosiţi cardurile bancare — aproape toate au posibilitatea plăţilor contactless, iar în perioada pandemică unele bănci din Moldova au crescut limita plăţilor de acest tip de la 500 lei la 1000 lei, ceea ce înseamnă că în aproape 99% din cazuri nu va fi nevoie nici măcar de introducerea PIN-ului atunci când faceţi plinul.
În cazul Rompetrol Moldova, există şi un produs dedicat, numit Rompetrol Card, care vă permite să transferaţi banii prin virament bancar pe contul Dvs. virtual, iar atunci când alimentaţi, să folosiţi Rompetrol Card drept formă de achitare. Pe lângă asta, cardul Rompetrol vine şi cu o interfaţă online de gestionare a cheltuielilor şi tranzacţiilor, iar astfel, într-o perioadă în care cu toţii ne calculăm mult mai atent bugetele, vă veţi putea monitoriza mult mai exact cheltuielile la acest capitol al bugetului familiei Dvs. Şi, fireşte, acelaşi sistem Rompetrol Card este în totalitate aplicabil flotelor de companii, unde pot exista zeci de carduri asociate unei companii.

Şi, dacă tot vorbim de atenţia la buget pe timp de pandemie, Rompetrol Card e cel care-ţi poate genera bonusuri sub formă de reducere, dacă ai un consum lunar mai mare de 35 de litri. La benzină şi motorină acest bonus este de 0.45 lei per litru, iar la GPL — de 0.30 lei per litru!

4. Dezinfectaţi cât mai des suprafeţele supuse contactului frecvent în maşină

Lista acestor suprafeţe e oarecum firească, dar merită întotdeauna amintită într-o listă:
- Mânere exterioare
- Mânere interioare
- Volan
- Cheie
- Levier cutie de viteze
- Buton sau levier frână de mână
- Indicatoare de direcţie / leviere similare de acţionare a ştergătoarelor de parbriz, cruise-control
- Cele mai des folosite butoane în maşină — ale sistemului multimedia, de exemplu, ale climatizării, de deschidere a geamurilor, de încălzire a scaunelor, etc. În cazul în care sistemul multimedia are un display tactil, şi acesta intră în această listă a suprafeţelor expuse.
Încercaţi să folosiţi soluţiile dezinfectante corecte, care nu au concentraţie de alcool excesivă. În mod normal, dezinfectanţii vânduţi în farmacii şi magazine specializate sunt perfect compatibili cu această funcţie.

5. Ne plac plimbările, dar recomandăm drumurile strict necesare

Evident, tuturor ne plac plimbările şi călătoriile, dar în această perioadă recomandăm drumurile strict necesare. Nu vă spunem care anume sunt acestea, pentru că suntem convinşi că le conştientizăm cu toţii, iar pentru fiecare dintre noi, în anumite situaţii, noţiunea de strict necesar poate varia. Vă îndemnăm însă, să urmăriţi şi ajustările contacte ale restricţiilor impuse de autorităţi în această perioadă şi să acţionaţi în conformitate cu acestea.
De asemenea, vă îndemnăm să acţionăm prudent cu toţii şi cu grijă unul faţă de celălalt, pentru ca să trecem cu bine şi cât mai repede de această perioadă dificilă în care ne aflăm.

Şi, în final, Rompetrol Moldova vă durează sănătate şi forţă de a rezista împreună!
0
5,505
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!