Toyota lansează primul electromobil în Europa — monovolumul utilitar ProAce Electric

22 Mai 2020, 10:04
Denis Godorozea
Lider absolut în segmentul hibridelor, Toyota rămâne în urma rivalilor europeni pe piaţa modelelor 100% electrice — în prezent în portofoliul niponilor nu există nici un electromobil global, deşi modele electrice, totuşi, sunt oferite pe anumite pieţe. De exemplu, pentru China a fost dezvoltată o variantă 100% electrică a crossover-ului C-HR, iar în Europa niponii se lansează în segmentul respectiv cu o premieră mai puţin obişnuită — ProAce Electric Van, utilitara electrică care nu este chiar o Toyota, de fapt.
De mai mulţi ani Toyota comercializează în Europa modelul ProAce, ajuns acum la cea de-a doua generaţie, prezentată la Geneva în 2016. Ca şi anterior, utilitara este construită pe baza monovolumelor franceze Peugeot şi Citroen (mai nou şi Opel), tehnic aceste maşini fiind identice, cu modificări minime la nivel de design. Similar stau lucrurile şi cu varianta electrică a noului ProAce, deci nu există surprize la capitolul tehnic.
Precum şi modelele franceze, Toyota ProAce Electric are la bază un motor electric de 136 CP şi 260 Nm. Motorul acţionează puntea faţă şi este alimentat standard de la o baterie de 50 kWh, care promite o autonomie de 230 km conform standardului WLTP. Va fi disponibilă şi o baterie de top, de 75 kWh, care va oferi deja o autonomie de 330 km.
Rezervele bateriei incipiente pot fi suplinite în proporţie de până la 80% în 30 minute, pe când bateria de top poate fi încărcată timp de 45 minute. Totodată, de la o sursă clasică de alimentare electromobilul va obţine o autonomie de circa 100 km la o încărcare de 2 ore.
Modificările tehnice au dus la sporirea greutăţii proprii a monovolumului, iar astfel ProAce Electric poate transporta la bord încărcături de până la 1,275 kg (versiunile standard cu motoare termice pot transporta până la 1,405 kg). Ei bine, există opţiunea montării unui cârlig, datorită căruia electromobilul va putea tracta greutăţi de încă până la o tonă pe o remorcă.
1
2,046
GALERIE FOTO (16 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!