(VIDEO) Poliţia anunţă pedepsirea mai multor participanţi la curse ilegale din Chişinău. O altă poveste absurdă derulată pe Instagram

19 Mai 2020, 11:04
Redacţia PiataAuto.md
În timp ce opinia publică era consternată duminică de masacrul petrecut noaptea la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Ismail, acolo unde au decedat doi oameni şi au fost făcute zob mai multe maşini, „generaţia Instagram”, despre care vorbeam ieri, nu s-a lăsat prea mult zdruncinată de la obişnuitele-i activităţi importante: transmiterea live-urilor, producţia de stories, ehibitiţionismul pueril şi numărarea inimioarelor de pe ecran.
Aşa că în seara aceleiaşi zile mai mulţi tineri s-au adunat în parcarea unui magazin de pe bd. Dacia, în apropiere de aeroport. La început, părea doar o întâlnire tinerească între nişte băieţi cu maşini, nu? Însă eroii şi-au găsit repede rezonanţă în lumea Instagramului, transmiţând live mica lor adunare şi îndemnându-i pe alţii să li se alăture, într-un soi de pariu sau vot, ca să se vadă cine ar putea câştiga — tabăra unei sau altei mărci. Maşinile s-au adunat. Suficient de multe, încât să înceapă excesele.

La început au fost anvelope arse în derapaje continue de pe loc chiar în parcarea în care se aflau. Apoi au început şi adevăratele „curse” de stradă, în care maşinile se întreceau câte două pe drumuri publice. Multe video-uri ale „eroilor” Instagramului au fost ulterior şterse, însă, din fericire, cei de la pagina de Facebook „Reforma poliţiei? Nu, n-am auzit”, au reuşit să le salveze în conglomerări utile, care ne redau tabloul situaţiei. Le reproducem şi noi mai jos.

Acum să revenim la esenţă. Era seara aceleiaşi zile a teribilului accident. O asemenea cursă ar trebuie să fie imposibilă şi e ilegală în orice zi a calendarului, dar să se organizeze asta chiar în ziua în care aparent din aceleaşi motive s-a produs un adevărat masacru, pare dincolo de orice limită umană. Mai grav e că unii „eroi” au declarat că la faţa locului şi-a făcut apariţia la un moment dat poliţia, „i-a verificat un pic” şi apoi a plecat.
Dacă a fost aşa sau nu, nu putem confirma, însă ieri, şeful INSP, Sergiu Paiu, ne-a informat la briefing că s-a lansat o anchetă internă la acest subiect şi, dacă se va dovedi că vreun poliţist a trecut cu ochiul de gravitatea acestei sau oricare altei curse, acesta va fi sancţionat până la demisie, iar materialele adunate vor fi transmise procurorilor pentru punerea sub acuzare.

Cert este că întreaga acţiune a „instragrammerilor” a fost transmisă online pe parcursul a mai multor ore, de la primele îndemnuri, până la înfierbântarea atmosferei şi cursele propriu-zise. Ba mai mult, aceştia etichetau locaţia, ba chiar o anunţau şi verbal celor pe care-i îndemnau să se alăture. Putea poliţia interveni din timp? Probabil putea. Nu că ar fi ea obligată să urmărească aceste „conturi” de Instagram, deşi şi asta nu pare o idee rea în ultimul timp. Dar poate din sutele sau miile de oameni care au văzut online desfăşurarea acestor acţiuni, putea da cineva un sunet la 112 să anunţe desfăşurarea acestor curse ilegale? Ca măcar să solicite o verificare? În asemenea caz poliţia devenea obligată să meargă la faţa locului.

În fine, poliţia s-a autosesizat pe baza acestei fapte, iar acum ne anunţă despre primii pedepsiţi. Aseară, cei de la INSP au anunţat că l-au pedepsit pe unul dintre şoferi — un tânăr de 27 de ani, domiciliat în raionul Anenii-Noi, care a fost sancţionat cu o amendă de 2,000 lei şi 5 puncte de penalizare.
Astăzi, INSP a mai anunţat sancţionarea altor doi şoferi implicaţi în acelaşi „eveniment”. Ambii sunt din Chişinău şi au câte 21 şi, respectiv, 25 ani. În acest caz materialele au fost expediate instanţei de judecată pentru stabilirea tuturor circumstanţelor şi luarea unei decizii.

Atenţie 18+! Videourile de mai jos conţin limbaj licenţios.
0
10,159
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!