(VIDEO) Primele informaţii de la briefing-ul de azi al poliţiei cu privire la accidentul teribil de ieri din Chişinău

18 Mai 2020, 14:05
Redacţia PiataAuto.md
Acum puţin timp a avut loc un briefing de presă la sediul Inspectoratului General al Poliţiei din Chişinău, la tema accidentului teribil de ieri de la intersecţia străzilor Ismail şi Ştefan cel Mare. Redacţia PiataAuto.md a mers la faţa locului, pentru a afla detalii oficiale de la prima sursă.
Iată, aşadar, cu ce informaţii oficiale a venit Poliţia, în persoana şefului INSP, Sergiu Paiu:

1. Confirmat oficial: şoferul de la volanul Audi a traversat intersecţia la culoarea roşie a semaforului şi a fost cel care a provocat gravul accident.

În cadrul briefing-ului s-a folosit o expresie destul de voalată pentru a descrie momentul: „nu a manifestat atenţie sporită la trafic, intrând în intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt cu str. Ismail la culoarea roşie a semaforului.”

2. În automobilul Dacia Logan era şi un copil de 7 ani

Aşa cum ştiţi deja, probabil, după impactul iniţial al Audi cu taxiul Toyota Prius, Audi a fost proiectat într-un automobil Dacia Logan. Poliţia a confirmat astăzi că acesta staţiona regulamentar la semafor şi a mai dat un detaliu pe care nu-l cunoşteam ieri: în habitaclul Daciei era şoferul, de 41 de ani, o pasageră de 23 ani şi un copil de 7 ani. Din câte înţelegem, starea fizică a copilului este bună în acest moment, deşi putem intui că acesta a avut parte de un şoc psihologic extrem.
3. De la şoferul Audi s-au prelevat probe biologice, dar rezultatele încă nu au fost anunţate

Poliţia a menţionat că de la şoferul Audi s-au preluat probe de sânge pentru a stabili dacă acesta s-a aflat în stare de ebrietate la momentul producerii accidentului şi care a fost natura eventualei stări de ebrietate (alcoolică, narcologică, etc). Până la momentul briefing-ului rezultatele acestor analize nu erau gata şi nu au fost anunţate oficial de poliţie. De asemenea, în cadrul briefing-ului, şeful INSP a menţionat şi apariţia în sursele mass-media a rezultatului în aer expirat, de 0.03. Şeful INSP a ţinut să menţioneze că doar rezultatul probei biologice e cel care va sta la baza anchetei, însă n-a confirmat şi nici n-a infirmat dacă a fost efectuat şi un test în aerul expirat, şi dacă rezultatul acestuia a fost sau nu de 0.03.

4. A fost pornit dosar penal pe fapta accidentului. Şoferul Audi riscă închisoare de la 6 la 10 ani şi anularea permisului

Despre cercetarea penală ştiam şi ieri, iar acum Poliţia confirmat pornirea urmării şi a indicat şi articolele în baza căreia a fost iniţiată ancheta — art. 264 alineat 5 — ce vizează încălcarea regulilor de circulaţie sau de exploatare a mijloacelor de transport, ce a cauzat din imprudenţă decesul a 2 sau mai multe persoane. Articolul prevede o pedeapsă de la 6 la 10 ani. De asemenea, şoferul riscă şi anularea permisului, iar conform ultimelor modificări legislative anularea se poate realiza pe un termen nedeterminat, teoretic şi pe viaţă. Şoferul Audi a fost reţinut pentru 72 de ore în dimineaţa zilei de duminică, la ora 07:20.
5. Şoferul Audi are în „palmares” alte 6 contravenţii, comise în ultimii 5 ani

Şeful INSP a menţionat că şoferul Audi a mai comis din 2016 până în prezent alte 6 contravenţii rutiere, pentru care a fost sancţionat. Nu se specifică, însă, despre tipul şi gravitatea contravenţiilor.

6. Gradele de rudenie ale şoferului Audi nu au nici o influenţă la derularea anchetei

În cadrul aceluiaşi briefing, şeful INSP a menţionat că gradele de rudenie, invocate în presă, nu au nici o influenţă la derularea anchetei şi toţi suntem egali în faţa legii. Totuşi, el n-a specificat la ce grade de rudenie sau rude se referă, sau dacă există vreo rudă de-a şoferului despre care s-ar putea crede că ar putea încerca influenţarea anchetei. Nouă această menţionare ne-a trezit mai multe întrebări, pentru că până în acest moment chiar nu aveam vreun motiv să vorbim despre vreo posibilă influenţare.

7. Întrebări fără răspunsuri, deocamdată

Marea noastră dezamăgire a fost imposibilitatea de a adresa întrebări în cadrul acestui briefing, iar întrebări noi aveam multe, inclusiv din cele din comentariile cititorilor. Am adresat deja aceste întrebări purtătorului de cuvânt şi aşteptăm răspunsuri, iar odată cu obţinerea acestor răspunsuri, vom reveni cu noi informaţii.

Vă promitem că vom insista pe obţinerea de răspunsuri şi informaţii clare de la poliţie, pentru că un caz atât de grav şi de rezonant nu poate fi gestionat altfel.

Sursa foto: PiataAuto.md, Facebook/Oameni şi kilometri

Cursul ştirilor la acest subiect:
• Noi imagini VIDEO HD cu accidentul de ieri din Chişinău: versiunea unei curse dintre 2 maşini pare să se confirme!
• Zeci de şoferi de taxi, la locul accidentului de azi noapte din Chişinău, în memoria colegului lor decedat
• Noi imagini VIDEO de la accidentul din Chişinău, de pe camerele din trafic
• UPDATE: Şoferul Audi a fost reţinut
• Primele comentarii oficiale ale poliţiei, publicate înainte de update.
• Primele imagini VIDEO cu momentul impactului şi clipele de după impact.
Ştirea iniţială despre teribilul accident şi o galerie foto de la faţa locului.
0
4,182
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!