Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Bijuteria care a stat 30 de ani în garaj: o Lada 2109 Samara din 1990, practic nouă, găsită acum în Ucraina

6 Iunie 2020 - 09:21
Redacţia PiataAuto.md
Da, poveştile minunate ale unor descoperiri extraordinare din garaje continuă să apară, iar azi avem o bijuterie găsită mult mai aproape de noi, în Ucraina. E vorba de o Lada 2109 Samara, produsă în 1990, conservată timp de 30 de ani în garaj cu doar 1,150 km la bord şi descoperită recent în oraşul Zaporojye din Ucraina.
Mai mult ca atât, maşina asta are şi o poveste absolut incredibilă, care o face şi mai valoroasă. Exemplarul ăsta a aparţinut directorului tehnic al uzinei ZAZ din Ucraina! Chiar dacă omul muncea la uzina care producea o altă marcă de maşini, şi-a cumpărat anume această Lada Samara. Mai mult ca atât, versiunea asta e una cu aripi faţă alungite, care se lansase chiar în acel an, şi exemplarul din acest garaj e unul din primele şi puţinele produse de acest tip. Era o raritate chiar şi pe atunci, nemavorbind de zilele noastre!
Un alt element curios e culoarea sa: un gri metalizat de nuanţă închisă, poreclit prin aceste regiuni „asfalt umed” — super popular la sfârşitul anilor 80 şi pe parcursul întregilor ani 90 în toată lumea, pe când în URSS era dorit, dar foarte rar, disponibil celor „selecţi”. Oh, ce capsulă a timpului e maşina asta!
Aşadar, condiţia acestei Lada descoperite în Ucraina e una superbă, demnă de muzeu! A fost păstrată în garaj uscat, învelită într-o husă, aşa că nu are nici o urmă de coroziune, iar interiorul pare şi el conservat ca într-o broşură de maşină nouă, având nevoie doar de o banală curăţătorie pentru a fi adus la luciul de altădată!
Mai mult ca atât, interiorul are şi el o nunaţă de gri deschis spre bej, care să se combine cu culoarea exterioară, iar profilarea scaunelor pare mult mai aproape de cea găsită în zilele noastre pe automobile, decât în acei ani. Atât portierele, cât şi scaunele, sunt tapisate cu velur plăcut la atingere.
Ba chiar maşina asta are şi un radio magnetofon cu casetă, de marcă Ural! Asta se datorează faptului că acest exemplar e în dotarea de top, numită simplu pe atunci: „Lux”. Apropo, dotarea Lux pe atunci se bucura şi de izolare fonică suplimentară, atât în uşi, cât şi în zona portbagajului!
Motivul pentru care acest exemplar a stat conservat pare foarte logic. Directorul tehnic al ZAZ cumpărase două Lada 2109 Samara în acel an — una în dotare simplă şi asta în dotare de lux. Iniţial plănuia să se lăfăiască periodic cu fiecare dintre ele. Doar că anul 1990 s-a dovedit a deveni apoi foarte incert, urmat de alţi câţiva ani dificili, iar omul a decis să exploateze maşina mai simplă, iar pe cea luxoasă s-o ascundă în garaj pentru vremuri mai bune. Apoi a apărut şi entuziasmul pentru valoarea emoţională a acestui exemplar, şi tocmai aşa a ajuns el până astăzi cu doar 1,150 km la bord, în stare de muzeu!
La un asemenea parcurs original, puteţi intui că şi starea tehnică a maşinii e impecabilă. Doar unele elemente de suspensie au depusă pe ele un pic de coroziune exterioară, dar asta se poate înlătura cu minim efort. Compartimentul de sub capotă arată perfect conservat, în stare de nou. Motorul de pe acest exemplar este, de asemenea, cel de top, disponibil în acele timpuri — un benzinar de 1.5 litri, care putea dezvolta în diverse ipostaze între 72 CP şi 76 CP. Apropo, acest motor avea deja parte de injecţie de carburant. El era cuplat la o cutie manuală cu 5 trepte.
Bloggerul care a găsit această maşină acum a îndrăznit să pornească motorul, maşina primind recent o baterie nouă. Propulsorul a pornit din jumătate de cheie, cum se zice. Şi funcţionează ireproşabil! Aşa că maşina a ieşit din garajul său la lumina zilei fără nici o problemă.
Se pare că de aici încolo locul păstrării sale se va schimba în mâinile unui nou proprietar. Putem doar spera că noul ei posesor fie o va conserva mai departe, fie o va savura pe deplin, înţelegând valoarea ei emoţională!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter