Condiţiile actuale de intrare în Republica Moldova a cetăţenilor străini până la 15 iulie 2020

29 Iunie 2020, 10:48
Redacţia PiataAuto.md
Ieri am publicat condiţiile în care se poate călători în toate ţările europene, dar după acel articol amplu şi informativ am primit mai multe mesaje cu solicitatea de a publica şi informaţii clare pentru partea opusă a monedei, când cetăţenii străini vor să intre în Republica Moldova în această perioadă pandemică.
În prezent regulile de intrare în ţară sunt aprobate cu o valabilitate de până la 15 iulie 2020, urmând a fi prelungite sau modificate ulterior în funcţie de situaţie epidimioligică din ţară.

Aşadar, per general intrarea în Republica Moldova a străinilor şi apatrizilor este încă interzisă, dar există o listă lungă de excepţii, în care sunt mari şanse să vă încadraţi. Iată care sunt aceste excepţii de situaţii, în care se permite intrarea în Moldova:

• Membrii de familie ai cetăţenilor Republicii Moldova, la prezentarea unui document confirmativ (certificat de căsătorie, certificat de naştere, etc).

• Persoanele care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţi (ex. buletin de identitate pentru refugiaţi, apatrizi, beneficiari de protecţie umanitară; confirmare a dreptului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova, etc.).

• Persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ (ex. legitimaţie de serviciu; foaie de parcurs; contract de muncă; extras din registrul de stat al persoanelor juridice; contract de prestare a serviciilor, etc.); Deci, practic, toate deplasările de serviciu, însoţite de documente de confirmare sunt permise.
• Membrii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaţionale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar, la prezentarea unui document confirmativ (ex. legitimaţia de acreditare; permis de şedere, etc.);

• Persoanele în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare, la prezentarea unui document confirmativ privind acceptarea în ţara de destinaţie (ex. permis de şedere; contract de muncă; document care atestă relaţia familială; bilet avia etc.);

• Persoanele care călătoresc din motive de sănătate, inclusiv însoţitorul, după caz, la prezentarea unui document confirmativ (ex. programare la instituţia medicală; actul eliberat de instituţia medicală ce confirmă tratamentul medical, etc.);

• Persoanele care călătoresc din motive umanitare (ex. deces, îmbolnăvire/persoană în etate care necesită îngrijitor), inclusiv însoţitorul, după caz, la prezentarea unui document confirmativ (ex. certificat de deces; document eliberat de instituţia medicală; etc.);

• Lucrătorii transfrontalieri, la prezentarea unui document confirmativ (ex. contract de muncă; legitimaţia de serviciu; document confirmativ din partea angajatorului, etc.);
• Conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor şi brigăzile garniturilor de tren, la prezentarea unui document confirmativ (ex. legitimaţie de serviciu; lista membrilor echipajului aeronavei; foaia de parcurs; lista personalului însoţitor la bordul trenului, etc.).

Toate persoanele care intră în Republica Moldova vor fi obligate să completeze fişa epidemiologică. De asemenea, toate persoanele sunt supuse unui regim obligatoriu de autoizolare, completând o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta acest regim pe parcursul a 14 zile. Atenţie, pe parcursul celor 14 zile ale autoizolării va fi interzisă traversarea frontierei în sens invers, adică nu se va putea ieşi din Republica Moldova cât timp ţine autoizolarea.
Sunt exceptate de la necesitatea autoizolării şoferii care asigură servicii esenţiale de transport marfă şi pasageri, echipajele aeronavelor şi ale garniturilor de tren, cei care călătoresc în scop umanitar sau de sănătate, inclusiv insoţitorii, elevii/studenţii, înmatriculaţi în unităţile/instituţiile de învăţământ din alte state, care au de susţinut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învăţământ gimnazial/liceal/învăţământ superior, la prezentarea unui document confirmativ, persoanele care se deplasează în interes profesional cu documente confirmative, lucrători transfrontalieri, membrii misiunilor diplomatice, cei aflaţi în tranzit, precum şi cei care intră în Moldova pentru că nu li s-a autorizat intrarea în unele din statele vecine (România, Ucraina).
0
34,021
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!