E blindat şi a fost în serviciul poliţiei: un BMW Seria 5 E34 unic în lume a fost scos la vânzare

9 Iunie 2020, 12:31
Ilie Toma
V-aţi imaginat vreodată că îndrăgitul BMW Seria 5 E34 ar putea exista şi într-o versiune blindată? Nu? N-aţi auzit niciodată? Nu e de mirare, pentru că uzina bavareză nu a produs niciodată vreo versiune blindată a acestui model, prima Serie 5 blindată livrată de BMW apărând abia mai târziu, începând cu generaţia următoare.
Şi totuşi, maşina din imagine e o Seria 5 E34 blindată — din câte se cunoaşte e unica de acest fel din lume! Acum, cu doar 104,000 km originali la bord şi cu o istorie fascinantă, a fost scoasă la vânzare!
Aşadar, maşina a fost transformată în blindată de un atelier specializat, la comanda forţelor speciale din cadrul Poliţiei din Saxonia, Germania. Automobilul a ieşit de pe poarta uzinei în anul 1992 ca o versiune simplă de 535i, având sub capotă un motor de 6 cilindri în linie, de 3.4 litri, care dezvolta 211 CP şi 305 Nm, cuplat la o cutie automată.
Imediat după asta, a beneficiat de ample transformări, pentru a corespunde gradului de armură B4. În zilele noastre BMW produce vehicule blindate cu grad mai înalt de armură, însă şi nivelul B4 poate oferi protecţie de gloanţe de pistol de calibru mare, fiind însă mai vulnerabil la gloanţe trase de puşca unui lunetist, de exemplu, sau la explozii. Blindajul aplicat maşinii i-a adăugat aproape 300 kg în plus, dar cei care au modificat-o în 1992 au avut grilă să adapteze şi suspensia, ba chiar şi anvelopele.
Culoarea maşinii e una destul de rară — albastru Atlantis — iar caroseria s-a păstrat în stare excelentă până astăzi, nefiind afectată de coroziune. De asemenea, şi zonele vulnerabile ale oricărui vehicul blindat — căptuleşile geamurilor şi ale uşilor — s-au păstrat în condiţie fantastică.
De fapt, la ziua de azi, vehiculul e în stare impecabilă şi, la cei 104,000 km originali parcurşi, motorul funcţionează „ca şi nou”. După cum declară compania care l-a scos la vânzare acum, întreaga maşină e într-o condiţie demnă de a fi plasată într-o colecţie. Există doar un mic defect la parbriz, pe care viitorul proprietar ar putea să decidă să-l înlocuiască la comandă sau nu. Dar e cert faptul că maşina e o raritate absolută, iar cu toată povestea din forţele speciale germane în spate, valoarea ei de colecţie ar putea creşte şi mai mult în următoarele decenii.
Cu ce preţ a fost expusă ea la vânzare? Unul incredibil de mic, de fapt, în raport cu istoria şi valoarea ei de colecţie: doar 10,000 euro.
0
152,604
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!