În Moldova ar putea fi introduse permise de conducere electronice

23 Iunie 2020, 10:36
Denis Godorozea
Un nou proiect de modificări legislative iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prevede implementarea permiselor de conducere electronice — autorităţile propun să fie modificat Regulamentul privind procedura de examinare pentru obţinerea dreptului de a conduce vehicule, emiterea şi valabilitatea permisului de conducere. În context, cei de la MAI propun divizarea noţiunilor "drept de a conduce vehicule" şi "permis de conducere", transmite bizlaw.md.
Modificările propuse de MAI prevăd, în special, modernizarea serviciilor prestate de ASP (Agenţia Servicii Publice), prin digitalizarea serviciilor, inclusiv "Eliberarea permisului de conducere". Totodată, prin divizarea noţiunilor de "drept de a conduce" şi "permis de conducere" autorităţile urmăresc implementarea practicilor internaţionale şi în special introducerea permiselor de conducere electronice.

MAI solicită consultări la subiect părţilor interesate până la data de 30 iunie 2020. Deocamdată nu se cunoaşte când vor fi implementate modificările propuse de MAI, dar şi când ar putea fi lansate permisele de conducere electronice.
Permisele de conducere electronice (eDL — electronic Driver License) sunt acte de identitate oficiale care atestă dreptul de a conduce unul sau mai multe tipuri de mijloace de transport. Acestea pot fi salvate pe diferite tipuri de dispozitive electronice şi au integrate sisteme de identificare distinctive. Pentru acest tip de permise de conducere optează tot mai multe state din întreaga lume, iar printre principalele avantaje ale acestuia este imposibilitatea de falsificare a actului oficial, iar şoferii nu mai sunt nevoiţi să poarte cu ei actele necesare anterior, acestea fiind integrate digital.
0
6,339
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!