Proces verbal cu amendă pentru eşapament, în Moldova. Cum e posibil?

16 Iunie 2020, 18:04
Redacţia PiataAuto.md
Da, da, aţi citit corect, iar noi n-am scăpat în titlu vreun cuvânt: un şofer din Moldova a fost amendat pentru că, cităm, „conducea mijlocul de transport cu ţeavă de eşapament cu auto BMW 520i”. Exact aşa scrie în procesul verbal cu privire la contravenţie, întocmit de poliţie, fotografia căruia am primit-o şi noi la redacţie.
În încercarea de a fi obiectivi şi de a evita superficialitatea, am vrut să aflăm mai multe detalii, ca să vă prezentăm cazul complet. Şoferul BMW-ului a fost de acord să-i publicăm numele complet — se numeşte Constantin Fedotov, iar maşina pe care o conducea când a fost amendat este un BMW Seria 5 E34.

Cumva, acest model, de rând cu multele altele, se pare că a nimerit încadrat în nişte stereotipuri ale unei părţi din societate şi unor angajaţi din poliţie, or, proprietarul menţionează că, de când s-a anunţat vânătoarea poliţiei după participanţii la curse ilegale, este oprit în repetate rânduri pentru a-i fi verificate documentele, deşi n-a participat la nici o cursă ilegală.

În seara zilei de 12 iunie, însă, o nouă oprire a lui de către un echipaj de poliţie nu s-a sfârşit doar cu o verificare de acte. Circulând în regiunea Sculeni din capitală — regulamentar, după cum declară Constantin — a fost stopat de poliţişti. Toate actele erau în regulă, însă şoferul menţionează că a fost rugat să apese de câteva ori pe pedala de acceleraţie, iar în rezultat echipajul de poliţie ar fi declarat că sunetul eşapamentului e prea gălăgios, fiind modificat fără acte însoţitoare, şi ar încălca regulamentul circulaţiei rutiere. Şoferului i s-a întocmit un proces verbal cu o amendă de 12 u.c., adică 600 lei, şi i-au fost luate plăcuţele de înmatriculare. Iar în procesul verbal, pe lângă indicarea articolului, la descrierea încălcării, poliţiştii au scris fraza cu care am început această ştire.
Paradoxul vine de la faptul că proprietarul BMW-ului declară că eşapamentul său nu e modificat, ba chiar şi-a filmat maşina dedesubt la o estacadă pentru a demonstra că întreg sistemul e în starea lui originală de acum 25 de ani, cu logo BMW pe el. Deci, Constantin Fedotov se consideră nedreptăţit, fiindu-i întocmit un proces verbal pentru o încălcare pe care nu ar fi comis-o, după cum declară. El a menţionat că va contesta în judecată procesul verbal, dar întreaga situaţie ne ridică tuturor câteva semne de întrebare.
În primul rând, un asemenea proces-verbal va fi uşor de anulat în instanţă de orice avocat începător. Inexactitatea în formulare, dar şi lipsa unor măsurări exacte a zgomotului va face ca încălcarea invocată să fie foarte uşor de contestat. În al doilea rând, întreaga procedură va fi una consumatoare de timp pentru proprietarul BMW-ului şi, dacă se dovedeşte că e nevinovat, atunci la ce bun toată epopeea asta? Iar în al treilea rând ne întrebăm, fireşte, dacă emiterea acestui proces verbal a fost cu adevărat justificată? Au fost poliţiştii într-adevăr convinşi de faptul că au depistat o încălcare la acest automobil? Se încadrează oare această acţiune în campania derulată de poliţie pentru a prinde şoferii şmecheraşi de pe străzi, care sfidează regulile de circulaţie, sau protagonistul acestui caz e o persoană care a fost luată în vizor pe nedrept pentru că se încadrează într-un stereotip? Sau poate, dimpotrivă, poliţiştii ştiu mai multe decât ştim noi despre ce s-a întâmplat la faţa locului şi au fost pe deplin îndreptăţiţi să aplice amenda pe care au aplicat-o, chiar dacă nu au putut cuantifica decibelii de sunet şi au admis inexactităţi în procesul verbal?
Şi pentru a nu fi acuzaţi de părtinire, vă amintim că tot noi am fost cei care am publicat un editorial de susţinere puternică a onoarei şi uniformei de poliţist imediat după cazul Nicula din luna mai, în care menţionam că dimpotrivă, e nevoie de acţiuni mai ferme din partea poliţiştilor pentru a nu se lăsa umiliţi de asemenea „eroi” ca-n acel incident. Şi tot în luna mai, când un şofer teribilist iresponsabil a provocat groaznicul accident de la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare cu str. Ismail, am condamnat vehement un asemenea comportament pe şosele şi am insistat cu urmărirea cazului pentru a-i vedea pe cei vinovaţi pedepsiţi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să operăm şi noi cu stereotipuri, cu tabere bune sau rele şi cu etichetări. Trebuie să ne păstrăm cu toţii diligenţa de a gândi lucid în fiecare caz separat. Şi asta vrem să facem în continuare. Iar în acest caz, prezentat astăzi, nu vrem să luăm nici o poziţie. Vrem doar să vă prezentăm situaţia cu maxim de materiale şi detalii disponibile în acest moment. Vom încerca să aflăm şi părerea celor de la INSP, pentru a vedea dacă mai sunt informaţii de spus despre caz şi vom reveni dacă vor exista noi detalii relevante.

Dar voi ce părere aveţi?
0
15,418
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!