Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Vreţi să călătoriţi vara asta? Iată care ţări din Europa şi-au deschis hotarele şi cum se poate călători

28 Iunie 2020 - 18:30
Ilie Toma
În timp ce Moldova încă mai are cifre mari la numărul infectărilor zilnice cu COVID-19, ţările din Europa încep încet să-şi redeschidă hotarele şi să poată fi vizitate din nou. Şi pentru că am primit mai multe mesaje de voi în care suntem întrebaţi despre permsiunile de călătorie spre diferite ţări europene, am decis să facem o trecere în revistă a tuturor ţărilor europene şi a permisiunilor / inderdicţiilor de călătorie valabile acum în acestea. În acest fel veţi putea şti unde se poate şi cum, dar şi unde încă nu se poate!
Înainte de toate, trebuie să vă prevenim că, în rol de căteţeni ai Republicii Moldova, majoritatea ţărilor din UE au restricţii mult mai dure privind intrarea în ţările lor, unele interzicând cu totul intrarea, altele doar pentru cazuri de urgenţe sau cu invitaţii din partea rezidenţilor, altele impunând regimuri de carantină şi testări. Totuşi, în ca şi cetăţean al României, de exemplu, aţi putea teoretic călători, mai ales dacă v-aţi putea planifica o perioadă de staţionare iniţială pe teritoriul României, pentru a exclude riscul de a vă dovedi infectaţi. Şi, nu uitaţi, în această perioadă dificilă, aveţi grijă să cumpăraţi asigurări medicale peste hotare pentru toţi membrii familiei!

Deci, să începem lista ţărilor pe rând:

Albania

Toţi cetăţenii UE sunt eligibili să intre în Albania în prezent. Toţi pasagerii, indiferent de modul prin care intră în ţară, sunt obligaţi să treacă printr-un tunel de dezinfectare şi li se măsoară temperatura. Cei cu febră de peste 37.5 grade vor fi consultaţi de un medic, care va decide dacă permite intrarea în ţară sau nu. Zborurile spre Albania au fos reluate la 15 iunie.

Austria

Toţi cetăţenii UE pot intra fără restricţii în Austria, cu excepţia celor din Marea Britanie, Suedia, Spania şi Portugalia, care trebuie să prezinte un certificat medical şi să se autoizoleze după intrarea în ţară. Cu maşina se poate intra dinspre Germania, Elveţia, Liechtenstein, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cehia şi Italia, însă dinspre Italia există control mai restrictiv, în special dacă veniţi din regiunea Lombardia. Cu avionul nu puteţi călători din afara zonelor Schengen, deocamdată.
Atenţie, însă, toţi cei care călătoresc spre Austria trebuie să deţină la ei un certificat medical care demonstrează un test negativ la COVID-19, iar acesta nu trebuie să fie mai vechi de 4 zile până la data intrării în Austria.

Belgia

Toţi cetăţenii UE sunt admişi în Belgia în prezent fără condiţia vreunui certificat sau impunerea autoizolării. De asemenea, sunt permise intrările şi din ţările non-EU, dar parte din Schengen — Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda.

Bosnia şi Herţegovina

Hotarele terestre sunt deschise doar cu Croaţia, Muntenegru şi Serbia şi sunt permise intrările doar ale cetăţenilor din aceste state. Cetăţenii UE pot intra, însă trebuie să completeze o declaraţie că au fost informaţi despre măsurile anti-epidemice din ţară şi trebuie să accepte să fie inspectaţi de un medic la frontieră, care va decide dacă se permite intrarea în ţară. Cei originari din Belgia, Portugalia, Suedia şi Marea Britanie trebuie să se autoizoleze pentru 14 zile.

Cehia

Ţara a creat trei liste de ţări pe care le actualizează în permanenţă în funcţie de situaţia epidemiologică din acestea — verde, oranj şi roşu. În prezent, în lista verde sunt incluse: Norvegia, Estonia, Letonia, Lituania, Finldanda, Elveţia, Germania, Croaţia, Bulgaria, Islanda, Austria, România, Grecia, Slovacia, Slovenia, Danemarca, Franţa, Italia, Irlanda, Malta, Polonia, Olanda, Spania, iar cetăţenii din aceste ţări pot intra liber în Cehia. Cei din ţările din lista oranj, în care sunt incluse Belgia şi Marea Britanie, vor fi obligaţi la testare şi la respectarea carantinei. Toate celelalte ţări, inclusiv cele din afara zonei Schengen, sunt incluse în lista roşie, dar călătoria este permisă cu obligativitatea testului şi a carantinei, chiar inclusiv pentru cetăţenii cehi ce revin din aceste ţări. Lista ţărilor pe categorii este actualizată aici.

Croaţia

Croaţia e deschisă pentru majoritatea cetăţenilor UE, cărora nu le impune restricţii. Însă la 25 iunie a reimpus carantina pentru călătorii ce vin din Macedonia de Nord, Serbia, Kosovo şi Bosnia, din cauza unui nou val epidemic în regiune.
Cipru

Cipru şi-a redeschis hotarele la 9 iunie, după 3 luni de închidere totală a lor. Ţara a decis, de asemenea, să acopere cheltuielile de sănătate în cazul eventual al îmbolnăvirii turiştilor. Autorităţile din Cipru au creat câteva categorii de ţări şi aplică diferite restricţii în funcţie de acestea.

În categoria A sunt incluse Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Slovacia şi Slovenia. Călătorii din aceste ţări au parte de zero restricţii.

Cei din ţările categoriei B — Israel, Polonia şi România — trebuie să prezinte un certificat de sănătate nu mai vechi de 3 zile la intrarea în ţară.

Cetăţeni din toate celelalte ţări rămân deocamdată excluşi şi pot fi admişi doar cu permisiune specială guvernamentală. Rezidenţii din afara zonei Schengen au intrarea interzisă.

Danemarca

Danemarca e una din cele mai restrictive ţări în prezent, fiind şi una din primele care a impus carantina în primăvară. Doar cetăţenii Germaniei, Norvegiei şi Islandei pot călători spre Danemarca, dar sunt obligaţi să prezinte o rezervare valabilă într-un hotel danez la intrare în ţară. Cetăţenii altor ţări nu pot deocamdată călători în această ţară.

Estonia

Din iunie Estonia are deschise graniţele pentru toate statele EU, Schengen şi Marea Britanie. Există puncte de verificare la intrare, însă, unde sunt verificate şi simptomele medicale. Dacă veniţi dintr-o ţară cu risc ridicat de infecţie, însă, vi se va impune autoizolarea pentru 14 zile.

Elveţia

Şi Elveţia aplică în prezent o politică foarte restricitivă de intrare în ţară. Cetăţenii UE, dar şi ai Marii Britanii, Norvegiei, Islandei, pot intra de la 15 iunie în ţară, însă cei din afara EU şi EFTA pot intra începând de la 24 iunie doar dacă sunt angajaţi la muncă în Elveţia, în timp ce toţi cei care nu sunt angajaţi şi nu au un permis de şedere, nu pot intra în această ţară în prezent. Pe calea aerului în prezent se poate intra doar prin 3 aeroporturi: Zurich, Basel şi Geneva, şi se aplică aceleaşi condiţii. Dacă sunteţi în lista celor admişi, atunci nu vi se va impune carantine, însă veţi fi obligaţi să vă conformaţi regulilor generale speciale impuse în prezent de guvernul elveţian în ţară.
Finlanda

În Finlanda se permite călătoria fără restricţii din următoarele ţări: Norvegia, Danemarca, Islanda, Estonia, Letonia şi Lituania, de la 15 iunie. Călătorii din aceste ţări nu trebuie să stea în carantină. Cei care vin din Suedia, Germania, Italia, Austria, Elveţia, Grecia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Irlanda, Cipru, Croaţia şi Liechtenstein vor putea călători fără restricţii începând cu 13 iulie 2020. Călătorii din Franţa, Belgia şi Spania sunt excluşi deocamdată, dar la 10 iulie urmează să se reevalueze sitaţia lor. Călătorii din alte state UE şi Schengen pot călători spre Finlanda doar pentru muncă, familie sau alte motive calificate drept esenţiale.

Franţa

Călătorii din toate ţările UE, dar şi ţări precum Andorra, Elveţia, Norvegia, Islanda, pot călători din 15 iunie fără a li se impune carantină sau autoizolare. Există şi o listă de excepţie, însă, aici fiind incluse Marea Britanie şi Spania, cetăţenii acestor ţări fiind puşi în „carantină voluntară”. Preşedintele Franţei a anunţat că hotarele pentru cetăţenii altor ţări urmează a fi deschise de la 1 iulie.

Germania

Începând cu 15 iunie, cetăţenii UE şi a ţărilor precum Elveţia, Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Marea Britanie, pot călători în Germania liber, cu urmarea unor norme decente de precauţie. Celor din afara UE li s-a extins recent interdicţia până la 31 august. Cei care reuşesc să ajungă, totuşi, în Germania din aceste ţări „interzise”, trebuie să stea în autoizolare pentru 14 zile.

Grecia

În prezent, călătorii din ţările UE sunt admişi, dar există o listă de aeroporturi din care se permite intrarea şi pasagerii sunt testaţi de COVID-19 la intrarea în ţară. Călătorii trebuie să stea minim o noapte la aeroporturile în care ajung în Grecia şi ulterior îşi pot continua călătoria doar dacă testul este negativ. Le este interzistă intrarea celor din Turcia şi Marea Britanie, iar cei din Albania şi Macedonia de nord sunt verificaţi minuţios şi sunt descurajaţi de a călători spre Grecia.
Din 1 iulie este aşteptată reluarea zborurilor spre toate aeroporturile din Grecia, iar toţi pasagerii pot fi testaţi, însă cine anume va fi testat — va fi ales în regim aleatoriu. Din 1 iulie ar trebui să fie mai puţin restrictive şi intrarea în Grecia pe cale terestră şi maritimă.

Irlanda

Călătoriile sunt permise, însă toţi cei care vin din orice ţară, cu excepţia Irlandei de Nord, care e oficial parte componentă a Marii Britanii, sunt obligaţi la carantină de 14 zile. Sunt exceptaţi de la această procedură doar cei care asigură servicii esenţiale — şoferi de tir, piloţi, marinari, etc.

Islanda

Din 15 iunie Islanda e deschisă pentru cetăţenii UE şi Marea Britanie, însă toţi turiştii sunt testaţi la COVID-19 la sosirea în ţară. De asemenea, toţi sunt obligaţi să descarce o aplicaţie de tracking pe telefon, aici ei urmând să primească şi rezultatul testului la câteva ore după testare. Testarea e gratuită acum, însă de la 1 iulie va costa circa 100 euro de persoană.

Italia

Italia şi-a deschis hotarele la 3 iunie pentru cetăţenii UE, Schengen, Marea Britanie şi Andorra cu Monaco. Cei care vin din aceste ţări nu trebuie să stea în carantină, decât dacă au mai vizitat alte ţări care nu sunt în lista celor permise în ultimele 14 zile.
Letonia

Din 3 iunie, toţi cetăţenii UE şi EEA, precum şi Elveţia, pot intra în Letonia fără a fi impuşi să stea în carantină, cu condiţia că ţara din care vin nu are, cumulativ pe ultimele 14 zile, un număr mai mare de cazuri decât 15 la 100 mii.

Lituania

Condiţiile sunt similare cu cele din Letonia — cetăţenii UE, EEA, Marea Britanie şi Elveţia pot intra liber, fără a sta în carantină, doar că bariera numărului de cazuri pentru ţările de origine e mai mare — de 25 la 100 mii pentru ultimele 14 zile.

Luxemburg

Luxemburg şi-a deschis hotarele din 15 mai şi nu limitează nici un cetăţean UE sau Schengen, însă cetăţenii din afara acestei regiuni au încă interzis la intrarea în ţară.

Malta

Malta îşi va redeschide mai permisiv hotarele la 1 iulie. Începând cu această dată, vor putea intra liber cetăţenii din următoarele ţări: Austria, Germania, Elveţia, Cipru, Italia, Islanda, Slovacia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Lituania, Letonia, Estonia, Israel, Luxemburg, Cehia, Franţa, Polonia, Croaţia, Spania şi Grecia. Cetăţenii din alte ţări încă mai au restricţii, dar acestea se aşteaptă a fi ridicate la 15 iulie.

Marea Britanie

Hotarele s-au redeschis, dar, începând cu 8 iunie, toţi vizitatorii sunt obligaţi să intre în carantină pentru 14 zile, exceptaţi fiind doar cei ce vin din insula Man, Irlanda. Profesioniştii serviciilor esenţiale sunt de asemenea exceptaţi de la această măsură. Restricţiile urmează a fi revizuite în curând, iar aici puteţi vizualiza starea lor curentă.

Muntenegru

Muntenegru e deschis pentru orice cetăţenii din orice ţară, care are are o rată de COVID-19 mai mică decât 25 cazuri la 100 mii. Există, însă, câteva ţări, cetăţenii cărora trebuie să prezinte un test negativ la COVID-19 la intrarea în ţară: România, Ucraina, Italia, Polonia, Turcia, Kosovo, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Israel. Lista ţărilor din care e permisă intrarea fără carantină şi test şi a celor supuse alto condiţii se actualizează frecvent şi e publicată pe această pagină oficială a Muntenegrului.
Norvegia

Norvegia e încă destul de restrictivă pentru turişti. Abia de la 15 iunie aici pot veni cetăţenii altor ţări scandinave — Danemarca, Islanda şi Finlanda, însă nu şi Suedia. Din 15 iulie e promisă intrarea celor din ţări cu „nivel acceptabil al răspândirii”, criteriile exacte urmând a fi publicate către data de 10 iulie.

Olanda

Cetăţenii UE pot intra în Olanda în prezent, în timp ce ceilalţi sunt limitaţi la călătoriile esenţiale până la 1 iulie. Turiştilor din Marea Britanie şi Suedia şi se recomandă insistent să se autoizoleze pentru 14 zile. În rest, turiştii primesc recomandări generale cu privire la comportament prudent.

Polonia

Polonia şi-a redeschis total hotarele pentru cetăţenii UE din 13 iunie, fără impunerea vreunei restricţii. Cetăţenii din afara UE, Elveţiei sau Norvegiei, încă au interzis la intrare, aceasta fiind o decizie centrală a UE.

Portugalia

Portugalia şi-a deschis intrările aeriene şi terestre în ţară şi aici pot intra toţi cetăţenii UE, Schengen, Marea Britanie, Brazilia şi comunitaea ţărilor vorbitoare de Portugheză, SUA, Canada, Venezuela şi Africa de Sud. Sunt supuşi carantinei doar cei ce vin de pe insulele Azore şi Madeira.

România

Cetăţenii originari din următoarele ţări pot intra în ţară fără necesitatea de a intra în carantină, dacă nu prezintă simptome evidente la intrarea în ţară: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Elveţia, Estonia, Franţa (teritoriul european), Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Lista acestor ţări e actualizată în fiecare zi de luni şi e disponibilă pe această pagină. Cei care vin din alte ţări UE sau Schengen, trebuie să intre în autoizolare pentru 14 zile.
Rusia

Intrarea în Rusia este încă limitată pentru cetăţenii din majoritatea ţărilor europene, însă e permisă pentru cetăţenii din ţările CSI. Totuşi, scopul călătoriei nu trebuie să fie turism, ci unul esenţial. Ultima actualizare a avut loc pe 29 aprilie şi ea a fost instituită pe termen nedetminat, până la noi decizii.

Serbia

Probabil cel mai deschis stat din Europa, la momentul dat. Hotarele sunt deschise pentru toţi, fără limitări şi restricţii.

Slovacia

Slovacia are o listă de ţări „verzi”, pe care o actualizează în permanenţă, şi, cetăţenii cărora pot intra liber, fără carantină sau testare: Austria, Ungaria, Croaţia, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Cipru, Cehia, Germania, Elveţia, Liechtenstein, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Lituania, Letonia, Estonia, Islanda.

Slovenia

Slovenia permite intrarea tuturor cetăţenilor europeni în ţara sa, însă are o listă cu ţări, cetăţenii cărora sunt supuşi restricţiilor la intrare, din cauza deteriorării situaţiei epidemice din aceste ţări. La ziua de azi, Moldova e în această listă, însă nu şi România. Puteţi consulta lista în timp real aici.

Spania

Spania şi-a redeschis hotarele pentru toţi cetăţenii UE şi Schengen începând cu 21 iunie, cu excepţia celor din Portugalia, care vor primi o permisiune similară începând cu 1 iulie. De asemenea, din 1 iulie este aşteptată permiterea intrării cetăţenilor din ţări non-EU.
Suedia

Suedia are restricţii aplicate încă în luna martie şi extinse până la 7 iulie pentru călătoriile non-esenţiale din toată ţările UE/EAA/Schengen, cu excepţia Elveţiei şi Marii Britanii. Decizia revizuită va putea fi consultată după 7 iulie, la fel ca şi condiţiile curente de călătorie, pe această pagină oficială.

Turcia

Turcia şi-a redeschis hotarele pentru toţi turiştii, din toată lumea, cu excepţia celor care vin pe cale terestră din Iran. Totuşi, la intrarea în ţară, toţi pot fi supuşi unui control medical.

Ucraina

Zborurile internaţionale au fost reluate la 15 iunie şi odată cu asta, intrarea cetăţenilor străini e permisă în Ucraina. Totuşi, până la 31 iulie e activă o situaţie adaptivă specială, aşa că se impun şi câteva măsuri speciale: cumpărarea unei poliţe medicale. De asemenea, de curând se recomandă insitent şi instalarea unei aplicaţii de tracking pe telefonul mobil.

Ucraina a creat şi ea liste de ţări „verzi” şi „roşii”. În lista roşie sunt incluse ţările cu peste 40 de cazuri active la 100 mii, iar în lista verde — cele cu cifre mai mici. Cei din ţările roşii sunt impuşi să se autoizoleze pentru 14 zile ori să fie de acord de a fi monitorizaţi şi contactaţi periodic. În prezent, Moldova se încadrează în lista ţărilor roşii conform clasificării Ucrainei.

Ungaria

Ungaria şi-a redeschis larg hotarele începând cu 12 iunie, pe cale terestră se poate intra uşor dinspre Austria, Slovacia, Croaţia, Cehia, Slovenia, Germania, Slovenia şi Serbia fără a intra în carantină. Cei care intră din alte ţări pot tranzita sau, dacă destinaţia lor e Ungaria, trebuie să convingă vameşii că au motiv întemeiat de a vizita ţara, de exemplu deplasare de serviciu sau vizită oficială.

Dacă decideţi să porniţi în această vară la drum, vă urăm călătorie plăcută şi vă îndemnăm la prudenţă maximă şi la respectarea tuturor recomandărilor autorităţilor ţării în care vă aflaţi! Salvaţi link-ul acestei pagini, informaţi-vă şi în timp real şi distribuiţi şi prietenilor acest articol informaţional!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter