Cât de mare e diferenţa dintre o maşină nouă şi una veche într-un accident, în viaţa reală? Cazul Daewoo Cielo vs. Ford Focus din România

3 Iulie 2020, 19:07
Ilie Toma
Acum o săptămână puneam aceeaşi întrebare la modul teoretic şi publicam o compilaţie de crash teste făcute de organizaţii precum Euro NCAP, IIHS, Global NCAP, iar acea ştire cu material video a stârnit un deosebit interes în comunitatea noastră. Din păcate, azi avem şi un exemplu real şi sumbru, din România, cu un caz produs ieri, pe autostrada A3, lângă Cluj Napoca.
Ceea ce vedeţi în imagini e un Daewoo Cielo, model produs în România până în 2007. Vă reamintim, Daewoo Cielo a fost un soi de badge engineering al bătrânului Opel Kadett E, lansat în 1984, iar după ce s-a produs în calitate de Daewoo Cielo în România, a mai fost produs ca Daewoo Nexia în Uzbekistan până în până în 2016.
Opel Kadett E din anul 1984, sursa substratului tehnic pentru Daewoo Cielo/Nexia

Din păcate, în urma accidentului de ieri, şoferul din Cielo a decedat imediat, iar pasagera lui a fost transportată la spital cu un elicopter SMURD, fiind în stare gravă.

La prima vedere eram convinşi că acest Cielo a fost spulberat de un tir încărcat, în plină viteză. Doar asta putea fi o explicaţie logică a unei deformări atât de grave a caroseriei.

Însă nu un tir a fost cel care a lovit din spate Cielo, ci un Ford Focus de generaţie precedentă. Uitaţi-vă mai jos cum arată acest Focus după impact. Ştim cu toţii că maşinile au zone deformabile în faţă şi, de obicei, partea frontală pare mai mototolită după un accident decât cea posterioară. Însă în acest accident e exact invers. Fordul pare să fi suferit un impact grav, însă oarecum explicabil pentru o viteză de autostradă, însă se poate observa că celula habitaclului a rămas absolut intactă, nu a crăpat nici măcar parbrizul, iar airbag-urile au protejat pasagerii de răni grave.
Diferenţa dintre cele două maşini e uriaşă. Însă e păcat că aici n-a fost vorba de un crash test cu manechine, ci de oameni adevăraţi care s-au aflat la bord, unul dintre care şi-a pierdut viaţa...
0
9,088
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!