E blindată şi e o Toyota Camry! Pentru cei ce vor să rămână neobservaţi şi vii

16 Iulie 2020, 18:47
Ilie Toma
Vehiculele blindate sunt adeseori impunătoare, masive, şi dacă tragi un pic cu ochiul, nu e prea dificil să-ţi dai seama că ai de-a face cu un automobil blindat. Dar există oameni şi situaţii care au nevoie de un vehicul blindat, dar care să treacă total neobservat.
Şi ce poate fi mai banal şi mai greu de observat decât o Toyota Camry? Mai ales pe continentul nord-american, acolo unde Camry e unul din cele mai vândute modele. Aşa că, încet-încet, Camry a fost îndrăgit de companiile specializate în maşini blindate atunci când au asemenea comenzi discrete.
Acest exemplar de Toyota Camry a fost produs în 2017, de exemplu. Compania canadiană care l-a modificat a procedat aşa cum face pentru toţi clienţii săi de Camry blindate — a achiziţionat întâi un Camry absolut standard de la un dealer Toyota, or, marca niponă nu vinde ea însăşi modele blindate în SUA. Canadienii au avut grijă să doteze maşina cu opţiuni importante pentru clientul lor, precum sistem multimedia cu Bluetooth, navigaţie, iar la capitolul motorizării au optat pentru cel mai puternic propulsor — un V6 de 3.5 litri, renumit deja pe acest model.
V6-ele e o necesitate, nu un moft, pentru că toată armura suplimentară îi adaugă lui Camry câteva sute de kilograme bune. Aşadar, după ce maşina nouă a ajuns la specialiştii de blindaj, ea a fost decopertată în întregime şi a început lucrul la ea. În portiere, pe lângă metalul subţire original, au fost inserate plăci groase de oţel, asigurându-se că protecţia e asigurată şi în zonele sensibile. Toate geamurile au fost schimbate cu altele blindate, inclusiv parbrizul şi luneta, iar zonele de căptuşire au fost tratate adiţional pe interior, pentru a asigura protecţia. Desigur, odată ce uşile au devenit mai grele, au fost schimbate balamalele şi s-au tratat adiţional şi locurile de închidere a lor.
Apoi a urmat portbagajul, toţi pereţii lui primind plăci antiglonţ. Toată podeaua maşinii a primit şi ea o asemenea placă uriaşă, gândită să poată face faţă exploziei a două grenade de mână. Apoi, un tratament similar l-a primit şi acoperişul, iar într-un final şi rezervorul de benzină a fost incapsulat într-o cuşcă antiglonţ.
Sub capoă au fost incapsulate în mod similar bateria şi modulul ECU de dirijare electronică a motorului. Grilele din faţă n-au fost modificate, însă a fost ranforsat peretele separator între compartimentul motor şi habitaclu, ca să nu poată trece gloanţele prin el.
În fine, acest Camry a primit apoi anvleope run-flat, care să poată continua înaintarea după ce încasează gloanţe, iar suspensia a trebuit modificată pentru a ţine în frâu sutele de kilograme adăugate în plus.
În rezultat, acest Camry asigură un nivel balistic de protecţie B6, ceea ce înseamnă că ar trebui să reziste şi unor rafale trase din AK-47, iar pe lângă asta, aşa cum ziceam mai sus, e făcut să reziste şi unor grenade mici. Marea realizare a acestui exemplar, însă, e discreţia absolută. Pe dinafară practic nu ai cum să observi că ai în faţa ta un automobil blindat, iar dacă mai pui la socoteală că e doar o banală Toyota Camry, cu siguranţă vehiculul va trece neobservat.
Când comanzi un Camry nou, el e unul din cele mai ieftine vehicule blindate pe care le poţi avea în SUA, pentru că maşina de start e mai ieftină decât alţi monştri şi pentru că se lucrează mai simplu la el. Dar exemplarul pe care-l vedeţi e vândut acum la mâna a doua, fiind fabricat în 2017 şi având 43,600 mile parcurse, sau circa 70 mii km, de aceea, vânzătorii ne asigură că preţul lui l-ar impresiona plăcut pe orice căutător de maşini blindate. Cifra exactă rămâne a fi un secret ţinut departe de public, însă cumpărătorilor interesaţi li va comunica confidenţial preţul.
0
3,161
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!