Fapt inutil: sistemul de climatizare Bugatti Chiron este capabil să răcească un apartament de 80 m2!

14 Iulie 2020, 13:27
Denis Godorozea
Sistemul de climatizare de la bordul unui Bugatti Chiron este suficient de performant pentru a răci un apartament întreg cu o suprafaţă de până la 80 m2, deci cu două sau chiar trei odăi! Cel puţin asta susţine constructorul francez, care se laudă cu unul dintre cele mai sofisticate sisteme de climatizare din lume. Ei bine, admirabil, dar inutil, în special dacă să ţinem cont că un Chiron costă cât vreo 10 apartamente (preţul de pornire pentru un Chiron este de aproximativ 2.4 milioane euro)! Dar şi proprietarii acestor maşini nu locuiesc în apartamente de 80 m2, cu siguranţă. :)
Sistemul de climatizare Bugatti Chiron a fost dezvoltat de forţele specialiştilor din cadrul companiei. Acesta include un compresor şi două condensatoare, iar conductele prin care circulă aerul condiţionat cumulativ au o lungime de cel puţin 9.5 metri. Sistemul poate comprima circa 3 kg de agent frigorific la o presiune între 2 şi 30 bari per minut, susţin cei de la Bugatti.
Climatizarea de la bordul hypercar-ului francez este una adaptivă şi îşi ajustează activitatea automatizat în funcţie de viteza de circulaţie a maşinii. La viteze de până la 250 km/h aerul pătrunde la interiorul hypercar-ului prin ventilaţiile de sub parbriz şi pe planşa de bord, exact precum în cazul maşinilor obişnuite, însă la viteze mai mari este pus în aplicare un sistem sofisticat, cu o clapetă şi un ventilator pentru aer dinamic, ce permit pătrunderea aerului la interior. Mai mult de atât, inginerii au avut misiunea să dezvolte un sistem capabil să ajusteze aerul de la bord la temperatura aleasă de cel din spatele volanului într-un timp cât mai scurt, dar în acelaşi timp ca sistemul să nu deranjeze cu zgomot specific atunci când funcţionează la capacitatea maximă.
0
15,488
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!