Premieră: Nissan Ariya, cel mai stilat SUV din gamă şi primul 100% electric

15 Iulie 2020, 09:36
Denis Godorozea
Nissan este unul din pionerii segmentului de electromobile din întreaga lume — Leaf a fost printre primele electromobile lansate în producţia de serie, care a înregistrat un succes ireproşabil, şi unul dintre puţinele care au păşit în cea de-a doua generaţie. Succesul hatch-ului, vândut în întreaga lume într-un număr de aproape jumătate de milion de unităţi, i-a determinat pe japonezi să urmeze calea electrificării, iar un nou pas logic în contextul preferinţelor cumpărătorilor ar fi lansarea unui SUV electric. Astfel a apărut Nissan Ariya, cel mai stilat SUV din gama japonezilor, care vine să facă o revoluţie şi cu substratul său tehnic.
Nissan Ariya a fost prezentat în formă de concept la finalul anului trecut — maşina s-a bucurat de o atenţie deosebită din partea pasionaţilor auto şi laude pentru aspectul său exterior extrem de arătos. Probabil din acest motiv japonezii nici nu au îndrăznit să-i modifice prea mult designul, astfel încât ar fi complicat să găsim măcar câteva diferenţe dintre maşina de astăzi şi cea prezentată în octombrie. Designerii au denumit acest limbaj Timeless Japanese Futurism, acesta se distinge printr-un calandru decorativ masiv în partea frontală, ce include LED-uri de iluminare de zi, cu faruri înguste ce se încadrează în aspectul general cu semnături ascuţite. Silueta SUV-ului este inspirată de la coupe-urile de offroad, cum e în vogă acum. Tot cu Ariya debutează şi noua emblemă a companiei, care ulterior se va regăsi şi pe celelalte modele din portofoliul brandului.
Japonezii sunt mândri de platforma şi componentele tehnice poziţionate optim, astfel încât cei de la bord se vor bucura de spaţiu suficient pentru picioare, podea plată şi limbaj stilistic minimalist. Planşa de bord include două ecrane generoase, a câte 12.3 inch fiecare, unul pentru instrumentarul de bord şi cel de-al doilea pentru sistemul multimedia. Mai jos pe consola centrală s-au situat comenzi de primă importanţă, realizate în formă de butoane tactile iluminate, parcă incluse chiar în planşă. Şoferul va beneficia de un head-up display şi comenzi vocale.
Din punct de vedere al dimensiunilor Nissan Ariya este mai apropiat de X-Trail, având o lungime de 4,595 mm şi un ampatament generos de 2,775 mm. Structura platformei şi amplasarea substratului tehnic au făcut loc suficient pentru arcuri laterale de dimensiuni mai mari, unde au loc jante de 19 sau 20 ţoli.
Ariya are la bază noua platformă dedicată electromobilelor, dezvoltată de forţele comune ale Alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi. Ulterior platforma va sta la baza unei serii diversificate de electromobile, iar comparativ cu platforma lui Leaf, aceasta este modulară şi poate fi ajustată pentru modele de diverse dimensiuni, iar la posterior se regăseşte o suspensie multi-link, ce oferă posibilitatea instalării unui motor electric în cadrul sistemului de tracţiune integrală.
Lista motorizărilor disponibile pentru Ariya este surprinzător de generoasă, în special în contextul în care alte electromobile ce au debutat recent oferă cel mult 2-3 motorizări. Ei bine, japonezii au pregăti 5 motorizări diferite. Versiunea de bază are un motor electric pe puntea faţă cu 218 CP şi 300 Nm la activ, ce este alimentat de la o baterie de 62 kWh. Urmează o variantă de 242 CP şi 300 Nm, tot cu un singur motor, dar cu o baterie de 87 kWh. În această ipostază crossover-ul promite o autonomie maximă de până la 500 km, conform standardului WLTP, dar această versiune este şi cea mai lentă în acceleraţie — repriza 0-100 km/h are loc în 7.6 secunde, iar viteza maximă este limitată la 160 km/h.
Mai sus în gama motorizărilor s-au situat versiunile cu câte două motoare electrice şi sistem de tracţiune integrală e-4orce. Interpretarea incipientă are două motoare electrice cu o putere totală de 279 CP şi 560 Nm, alimentate de la bateria de 63 kWh. În acest caz autonomia maximă este, însă, de 340 km. Urmează o versiune cu două motoare electrice şi 306 CP şi 600 Nm la activ, iar varianta de top promite 394 CP şi 600 Nm. Cel mai performant SUV poate accelera până la 100 km/h în 5.1 secunde, având o viteză maximă de 200 km/h. Deci, pe o autostradă europeană, Ariya în interpretarea de top va putea întrece până şi un BMW iX3!
Primele regiuni unde va fi lansat Nissan Ariya sunt Japonia şi Europa, unde debutul comercial va avea loc până la finalul acestui an. Preţurile nu au fost dezvăluite încă.
1
6,324
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!