Strada Albişoara din Chişinău nu va mai fi inundată? Albia râului Bâc e în proces de curăţire şi adâncire

29 Iulie 2020, 09:58
Redacţia PiataAuto.md
E o regulă nescrisă că după fiecare ploaie mai intensă ce se abate asupra Chişinăului, strada Albişoara, situată în cel mai coborât punct al oraşului, ajunge să fie inundată, făcând circulaţia dificilă, iar adeseori chiar imposibilă, uneori maşinile ajungând să fie şi luate de ape.
Problema vine din drenajul prost al apelor pluviale. Se pare că Primăria Chişinău s-a apucat de rezolvarea acestei probleme mult mai radical decât până acum. Ceva timp în urmă, spre exemplu, s-a descoperit că strada Gheorghe Asachi, reparată câţiva ani în urmă şi fiind una în pantă, pe care adeseori se scurg apele pluviale în volum mare, nu are un sistem subteran de drenaj, toate gurile de canalizare prevăzute pentru acest lucru fiind inutile, întrucât duc în nişte găuri oarbe, fără vreo canalizare. Mai nou, autorităţile din Chişinău au constatat că cea mai mare problemă e chiar lângă strada Albişoara, în albia râului Bâc, ce urmează strada pe cursul ei de la un capăt la altul.
Nu e un secret pentru nimeni că de mai multe decenii încoace Bâcul e o adevărată catastrofă ecologică şi o groapă de gunoi a oricui se află pe malul lui şi nu-i e lene să arunce sau să deverse ceva în el. Iar albia lui n-a fost curăţită capital de extrem de mult timp. Şi evident, când toată apa din oraş ajunge să se scurgă în cel mai jos punct, albia înnămolită de gunoi, vegetaţie şi mâl nu poate asigurara drenarea unei cantităţi atât de mare de apă, iar atunci strada Albişoara şi zonele adiacente ajung a fi inundate şi impracticabile.
Aşa că de ceva timp au demarat lucrări capitale de curăţare a albiei unicului râu ce întretaie Chişinăul. Se curăţă vegetaţia, se evacuează gunoiul, se amenajează teritoriul adiacent, iar în aproprierea stăzilor Mihai Viteazul s-a recurs la adâncirea albiei cu până la 1 metru, pentru a se asigura drenarea eficientă a şuvoaielor mari de apă.
Cât de eficiente vor fi aceste lucrări — vor arăta următoarele furtuni. Deocamdată autorităţile promit că după finalizarea lucrărilor vom vedea o diferenţă majoră în felul în care va arăta strada Albişoara după ploi puternice, dar şi în cât de curat va deveni râul Bâc ulterior.
0
3,601
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!