(VIDEO) Cum e să parcurgi cel mai periculos drum din lume cu un ditamai KAMAZ de 1,150 CP!

31 Iulie 2020, 10:08
Ilie Toma
De obicei, când vorbim de cele mai periculoase drumuri din lume, ne gândim la ţări din America de Sud, precum Bolivia sau Peru. Însă există un drum mai magnific şi mai periculos de atât, aflat la doar puţin peste 2,000 km de noi, în Turcia!
Traseul poartă numele de cod D915 şi leagă oraşul Bayburt cu ţărmul Mării Negre, dar partea lui cea mai dificilă e situată între localităţile Degirmencik şi Caykara, pe o porţiune de aproape 70 km din cei aproape 180 km, cât are întregul traseul.
Drumul ăsta a fost construit în 1916 de către soldaţii ruşi, în timpul operaţiunii caucaziene din primul război mondial. Atunci, după cucerirea oraşului strategic Erzurum, trupele s-au despărţit în două, o parte din ele vrând să înainteze în nord către oraşul Trabzon. Pentru asta, însă, era nevoie să traverseze nemiloşii munţi Karadeniz, cunoscuţi de noi de la lecţiile de geografie şi ca Munţii Pontici sau Munţii Anatoliei de Nord. Iar în acele timpuri, când armatele nu aveau drumuri, le construiau pentru pentru a înainta.
Şi acum imaginaţi-vă că această porţiune periculoasă de aproape 70 km, de care vorbim noi, a rămas până astăzi în formă aproape neschimbată faţă de acum un secol. Ceilalţi 110 km au mai fost renovaţi, întrucât mai fac legături cu alte oraşe, dar porţiunea asta a rămas una arhaică, deoarece nu e atât de vitală în zilele noastre, pentru ea existând alternative mai moderne.
Ei bine, de prin 2016 cam toate site-urile care fac topuri despre cât de periculoase sunt drumurile lumii au plasat ruta D915 în vârful topurilor, ea surclasând chiar şi renumitul drum al morţii din Bolivia la rata de accidente şi condiţiile periculoase prin care se înaintează. Până la urmă, acest drum din Turcia e extrem de îngust, are extrem de multe viraje — doar cele de pe muntele Soganli fiind aproape 30 la număr, cu viraje la 180 grade — şi nu are nici o barieră de securitate pentru a te proteja de o cădere la sute de metri înălţime. Ba mai mult, drumul pe această porţiune e acoperit cu aceeaşi piatră de acum un secol, pusă de soldaţii ruşi, iar căderile unor pietre de pe munţi nu sunt o raritate.
Şi acum imaginaţi-vă cum i-a fost renumitului KAMAZ 4326 invincibil din raliul Dakar să înainteze pe aici! Camionul neînfricat, cu motorul său de 1,150 CP, o fi având roţi uriaşe, însă şi el e un adevărat colos, iar să înaintezi prin aceste curbe înguste la 180 grade cu ditamai camionul de raliu nu e o treabă tocmai uşoară.

Cei de la Red Bull, însă, tot ei şi sponsorii echipei KAMAZ de la Dakar, şi-au dorit un film epic, aşa că au adus legendarul camion şi l-au pus la treabă. Şi ce poate fi mai epic decât cel mai neînfricat KAMAZ din lume, înaintând rapid pe cel mai periculos drum din lume şi pe deasupra având şi un Ford de raliu alături?
Au muncit mult cei de la Red Bull pentru toată treaba asta, dar şi pilotul din KAMAZ, Dmitry Sotnikov, are un are merit de a fi înaintat pe aici. Cât de greu a fost, cum arată drumul D915 şi cât de bine s-a descurcat KAMAZ-ul pe aici — vedeţi în videoul de mai jos!
0
5,035
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!