(VIDEO) Din Moldova până în Africa şi înapoi, cu un Opel! Se întâmpla exact 5 ani în urmă să pornim într-o asemenea expediţie

4 Iulie 2020, 19:54
Ilie Toma
Era 4 iulie 2015, exact 5 ani în urmă, când 3 moldoveni urcam la bordul unui Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI pentru a porni într-una din cele mai nebune aventuri motorizate, de care ne amintim şi azi cu plăcere.
Da, azi comunitatea PiataAuto.md numără peste 1.3 milioane de oameni, dar 5 ani în urmă eram mult mai puţini la număr, aşa că majoritatea dintre voi veţi afla astăzi pentru prima dată despre aventura noastră de acum 5 ani.
Eram 3 oameni la bord, 3 oameni care ne văzuserăm atunci pentru prima dată, înainte de călătoria asta — Ilie Toma, Anatol Untură şi Alex Bred. Pe vremea aia pentru Maroc era nevoie de viză, aşa că ne-am întâlnit pentru prima dată abia atunci când ne-am pornit spre ambasada din Bucureşti, să solicităm şi să primim acea viză.
La 04 iulie am pornit într-o aventură nebună de tot, cu mult mai puţină organizare decât am fi făcut azi, dar şi cu mult mai multă nebunie tinerească. În ideea noastră nebunească au crezut atunci producătorul german Opel, renumitul site de rezervări hotele Booking.com, Rompetrol Moldova şi alţi câţiva parteneri.
Am mers întâi spre Finlanda, să ajungem la soarele de miazănoapte. Porniţi din Chişinău, ne-am început aventura cu un sprint nebun până în Lituania, traversând toată România, apoi nord-estul Ungariei, apoi Slovacia, apoi toată Polonia ne la sud est la nord est, pentru ca abia după 36 de ore de condus neîntrerupt să ajungem în oraşul Kaunas, Lituania. Nu ştiu dacă azi aş fi la fel de nebun să conduc 36 de ore neîntrerupt aşa. Dar ce zic, eu, sunt sigur — o asemenea aventură, şi eu, şi Anatol, am repeta-o fără ezitare încă o dată. De atunci, din această călătorie, am devenit nişte camarazi, iar eu m-aş porni şi-n jurul lumii cu el. Camaraderiile trecute de testul vieţii ţin altfel.
Ei bine, atunci, în 2015, au urmat ţările Baltice, apoi am trecut cu feribotul spre Finlanda, unde am găsit locurile căutate prin pădurile scandinave, în care să înnoptăm într-un soi de safari în aer liber, să ne spunem poveşti de viaţă, şi să admirăm soarele de miazănoapte de deasupra noastră!
De aici încolo am luat feribotul spre Stockholm, un adevărat Titanic imens cu vreo 11 etaje, cu scuar central şi magazile multietajate. Toată noaptea am traversat Marea Baltică. A urmat Suedia, apoi Danemarca, apoi Germania, ţara în care am ajuns în sfârşit să gonim cu 200 km/h pe autostrăzi cu Opelul nostru. De această dată ne îndreptam spre strâmtoarea Gibraltar, acolo unde puteam trece cu maşina spre Africa!
A urmat şi Belgia, unde era să-l pierdem pe Alex, apoi şi Olanda, unde am intrat într-un centru plăcut de oraş. Şi, inevitabil, am ajuns în Franţa, trecând prin renumitul Bordeaux. Eh, ce locuri, ce aventură!
Iar după aia a urmat minunata Spanie, pe care a trebuit s-o traversăm toată de la un capăt la altul, de la San Sebastian în nord, pe coasta ei, până la Salamanca în centru şi apoi aproapte de Gibraltar la sud. Şi ea s-a dovedit a fi atât de frumoasă şi diferită!
În centrul Spaniei aveam călduri de +43 grade atunci şi o climă aproape de deşert. Prin Salamanca aproape că l-am pierdut din nou pe Alex, fotograful şi cel care ne filma, care ieşise noaptea la o promenadă, ce sfârşise într-un bar cu localnicii. Noroc că el nu conducea niciodată.
Iar de aici încolo a venit Gibraltarul, pe care l-am trecut tot cu un feribot usturător de scump, iar apoi — şi marea Africă. O cu totul altă lume ni s-a deschis în cale. Navigaţia maşinii nu mai ştia nimic. Alte reguli, alte cutume în jur, cărora trebuie să te supui.
E magnifică, dar trebuie să fii întotdeauna vigilent. Aici, Africa, în cele vreo 6 zile cât am mers până în Sahara şi înapoi, au fost cele mai straşnice şi memorabile aventuri.
Aici am fost pe muchie cuţit de mai multe ori. Dar tot aici am gustat şi din coloritul local de mai multe ori, interacţionând până şi cu oamenii din deşert. Tot aici Anatol i-a dăruit unui beduin desculţ o pereche de papuci moldoveneşti. Tot aici ne-am blocat la un moment dat în deşert, am fost la un pas de a fi jefuiţi şi ne-am rătăcit pe un drum cu totul izolat....
Dar cel mai bine e să vedeţi filmul de mai jos, al acestei frumoase aventuri, pe care l-am făcut noi în 2015. Suntem cu vreo 20-30 kg mai plinuţi decât acum în acest video, dar daţi-ne crezare, în tinereţe aveam alte priorităţi şi nebunii în cap.
0
3,008
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!