Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Dreptate în Moldova: şoferiţă amendată cu 10,000 lei şi 6 luni de interdicţii, pentru pasageri de ocazie, în timp ce şoferul urmărit de 6 echipaje de poliţie e bine-mersi

26 Iulie 2020 - 16:49
Redacţia PiataAuto.md
Un caz interesant a ieşit la iveală ieri în Moldova, care ne ridică semne mari de întrebare despre duritatea legilor din Moldova, dar şi proporţionalitatea pedepselor în raport cu prejudiciul cauzat. Un principiu elementar al oricărui sistem legal din orice ţară spune că pedeapsa stipulată în lege trebuie să fie proporţională cu gravitatea prejudiciului produs unei victime sau societăţii. Cu alte cuvinte, cu cât mai grav e ceea ce ai făcut, cu atât mai dur vei fi pedepsit.
Ieri o şoferiţă din Moldova, pe nume Ira Diacenco, a publicat un video pe reţelele sociale, unde a povestit că de curând a fost pedepsită crunt pentru un fapt pe care nici nu-l considera încălcare. După spusele ei, ea circulă des prin oraşele Moldovei, iar atunci când are locuri libere, foloseşte adeseori grupuri din reţelele sociale pentru a-şi găsi pasageri de ocazie, care ar avea nevoie să meargă în aceeaşi direcţie. De curând, a postat un asemenea anunţ în mai multe grupuri, spunând că merge spre oraşul Rezina.

A fost sunată ulterior, spunându-i-se că două pasagere ar vrea să meargă spre Rezina şi o aşteaptă la o staţie de pe traseu. Ira a oprit la acea staţie şi a luat cele două doamne, îndreptându-se împreună spre Rezina. În Orhei, însă, ea a fost staţionată de un echipaj ANTA. Pasagerele sale au declarat că i-au dat bani şoferiţei, iar oficialii ANTA i-au întocmit pe loc un proces-verbal cu o amendă de 10,000 lei, iar pe lângă asta, i-au luat ambele plăcuţe de înmatriculare, dar şi certificatul de înmatriculare pentru un termen de 6 luni. Deci, de facto, pe lângă amenda usturătoare, şoferiţa nu va putea exploata automobilul său jumătate de an deloc.
La câteva ore distanţă, Mihai Bagas, iniţiatorul unuia din grupurile menţionate de şoferiţă, a făcut un LIVE referindu-se la această situaţie şi menţionând aspectele încălcării de lege de care pomenim mai sus. Pe scurt, legislaţia Moldovei permite luarea de pasageri de ocazie atât timp cât acest lucru se face gratuit. Imediat ce se percep bani de la aceşti pasageri de ocazie, se încalcă legea, ori perceperea de bani pentru transport e permisă doar pentru trasportatorii autorizaţi — taximetrişti, microbuze, autobuze, etc.

Tot el mai sfătuie şoferii să evite a lua bani de la pasagerii de ocazie, şi să ia asemenea pasageri doar dacă vor să o facă gratuit, fiind de acord că legea este foarte dură în acest sens.
Deci, până aici ar fi un caz clasic de „legea e dură, dar asta e legea”, aparent. Asta până când ne amintim, pentru comparaţie, de recentul caz de pe 7 iunie 2020, al Mercedesului urmărit de 6 echipaje de poliţie la Ciocana şi Râşcani, blocat într-un final pe strada Alecu Russo. În acel caz şoferul era beat la volan, cu alţi 7 pasageri la bord şi, mai mult ca atât, el era cu permisul de conducere suspendat de poliţie pentru că fusese prins tot beat la volan cu doar o săptămână mai devreme!
Ulterior, la două săptămâni distanţă, noi am surprins acelaşi Mercedes-Benz SNQ820 prin traficul din Chişinău, circulând bine-mersi. Am luat ulterior legătura cu poliţia şi am aflat cu stupoare că în acea seară a urmăririi, a fost arestat doar un pasager din Mercedes, care era agresiv cu un poliţist, însă şoferul beat de la volanul Mercedesului a primit un proces verbal, i s-a deschis un proces penal pentru condus în stare avansată de ebrietate şi ulterior acesta a plecat acasă, în aceeaşi seară. Şi nimeni nu i-a reţinut plăcuţele de înmatriculare pentru şase luni, sau certificatul de înmatriculare, sau maşina, aşa că explicaţia poliţiei a fost ulterior că, cel mai probabil, când am zărit noi maşina în trafic, era altcineva la volan. Toate bune, dar noi vorbim de un recidivist în condusul în stare avansată de ebritate, un pericol public, prins în flagrant delict!
Şi acum, când punem pe cântar în comparaţie cele două întâmplări — ale şoferiţei amendate cu 10,000 lei pentru 2 pasageri de ocazie, cu ridicarea plăcuţelor de înmatriculare şi a certificatului pentru 6 luni, iar de cealaltă parte a tupeistului băut care a condus beat şi fără permis, a gonit prin tot oraşul punând oamenii în pericol, propriii pasageri şi integritatea maşinilor de poliţiei, apoi a fost lăsat să plece acasă — oare nu pare absurdă dreptatea în Moldova, felul în care sunt gândite unele legi şi în care sunt aplicate?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter