(VIDEO) Premieră mondială: Ford Bronco revine să distrugă Wrangler-ul

14 Iulie 2020, 09:01
Denis Godorozea
Cea mai aşteptată premieră în gama Ford în acest an este marea revenire a offroader-ului Bronco, ce vine să opună rezistenţă rivalului principal, Jeep Wrangler. După o pauză de peste două decenii, Bronco revine cu un design familiar, spartanic, care să inspire capacităţi nelimitate în offroad, iar americanii promit şi un substrat tehnic foarte potent. De această dată Bronco este disponibil în mai multe versiuni, inclusiv varianta mai compactă Bronco Sport, despre care vom relata într-un articol dedicat mai târziu.
Ford Bronco de generaţie precedentă a fost eliminat din gamă în 1996, iar cu 8 ani mai târziu americanii au pregătit un prin concept care să anticipeze revenirea renumitului brand în segmentul de offroad. Ei bine, de la acel concept au mai trecut 16 ani până la interpretarea de serie, pe care o descoperim astăzi în detaliu. Pentru prima dată Ford Bronco va fi disponibil cu mai multe versiuni cu 5 uşi, acestea fiind de bază atât pentru versiunea standard Bronco, cât şi pentru varianta mai compactă Bronco Sport, dar americanii au rămas fideli istoriei faimoase şi au pregătit, totuşi, versiuni mai spartanice cu 3 uşi, ba versiuni de aventură lipsite în totalitate de portiere, ochite, probabil, la Wrangler.
La nivel de design exterior Ford Bronco se inspiră de la predecesorii săi din anii 1960, cu un aspect spartanic, ce să combine formele ondulate alte farurilor cu limbajul general pătrăţos. Chiar şi aşa, Bronco abundă cu tehnologii moderne, iar blocurile optice de tip LED sunt incluse chiar şi pe versiunile incipiente. Precum şi Mustang, noul Bronco va fi un model mai special în gama americanilor, un soi de sub-brand, or acum denumirea seriei este aplicată pe calandrul frontal în locul inscripţiei "FORD".
Precum predecesorii, Bronco oferă multiple posibilităţi de transformare, însă creaţia celor de la Ford pare a fi mai practică decât Wrangler-ul, principalul concurent. Portierele şi plafonul pot fi desprinse fără prea mult efort de caroserie, iar elementele detaşabile au un loc dedicat în compartimentul de bagaje, astfel aventurierii vor avea la îndemână aceste elemente de caroserie în caz de nevoie undeva prin deşerturi sau teren accidentat, departe de garaj, atunci când posesorii de Jeep vor fi nevoiţi să facă cale întoarsă pentru a reataşa aceste elemente.
Designul spartanic poate fi urmărit şi la interior, unde americanii promit suprafeţe rezistente pentru cele mai dure condiţii de exploatare, iar acestea par a fi combinate perfect cu tehnologiile de ultimă generaţie, precum un instrumentar de bord semi digital cu ecran generos, dar şi un sistem multimedia de 8 inch standard, sau de până la 12 inch în cazul versiunilor de top.
Ford Bronco are la bază platforma cu cadru dur comună cu cea a pickup-ului Ranger, cu suspensie independentă pe puntea faţă şi o punte rigidă pe posterior. Varianta cu 3 portiere promite o gardă la sol de 213 mm, pe când versiunile cu 5 portiere vor avea o gardă de 211 mm. Pentru aventuri în offroad, ediţiile de lansare vor avea inclus un pachet special cu un set de anvelope de noroi, dar şi o suspensie fortificată.
Iniţial Ford Bronco va fi disponibil doar cu două motorizări pe benzină. Unitatea de bază este benzinarul turbo EcoBoost de 2.3 litri, cu 4 cilindri, ce dezvoltă 273 CP şi 420 Nm. Acest motor se cuplează la o cutie manuală cu 7 (!) rapoarte, fie la cutia automată cu 10 rapoarte.
Pe o treaptă mai sus în gamă s-a situat benzinarul turbo V6 din seria EcoBoost, de 2.7 litri, ce oferă la activ 314 CP şi 542 Nm. Motorul respectiv se cuplează exclusiv la cutia automată cu 10 trepte. Bineînţeles, toate versiunile dispun de un sistem de tracţiune integrală permanentă. Afară de posibilităţile oferite pe teren accidentat, până şi varianta incipientă Bronco poate tracta greutăţi de până la 1.5 tone.
Ford a dat startul comenzilor preliminare pentru Bronco — cumpărătorii pot plasa o comandă în schimbul sumei de doar 100 dolari cu achitarea ulterioară a maşinii. Preţurile pentru Bronco cu trei portiere pornesc de la 28,500 dolari americani, iar livrările or demara în primăvara anului viitor.
0
4,123
GALERIE VIDEO (4 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!