(VIDEO) Un accident din Ungaria ne arată cum ar trebui protejate zonele cu lucrări de drum!

10 Iulie 2020, 10:37
Ilie Toma
Vă amintiţi de accidentul cu Porsche Cayenne, care s-a izbit într-un compactor de asfalt pe traseul Chişinău-Orhei din Moldova? Atunci aproape toţi s-au cam distrat pe seama neatenţiei şoferiţei şi a faptului regretabil că ea ar fi folosit telefonul mobil la volan înainte de accident, conform martorilor.
Imagini din accidentul sus-menţionat cu Porsche Cayenne şi compactorul de asfalt, Moldova

Dar mai este o parte nespusă, valabilă mai ales pentru lucrările de drum de pe traseele din Republica Moldova. Adeseori, prima semnalizare pentru şoferi a faptului că pe un tronson se desfăşoară lucrări este chiar pe utilajul care taie asfalt, sau fix cu un metru înaintea lui, în cel mai bun caz. Despre zone de siguranţă, despre atenţionare cu sute de metri înainte, aşa cum ar trebui, nici nu mai vorbim. Iar să ajungem să avem camioane dedicate doar semnalizării intense, vizibile de la depărtare, a unor lucrări de drum, e aproape fantastic să ne imaginăm c-ar putea exista în Republica Moldova.
Imagine înainte de accidentul similar menţionat mai jos din Ungaria

Un caz din Ungaria, însă, petrecut ceva timp în urmă, ne arată cum ar putea fi totul, dacă s-ar face nu doar corect, dar chiar mai inovativ şi mai progresist decât strictul necesar. Un Renault Megane din generaţia celor care sunt cu zecile de mii şi-n Moldova, s-a izbit recent într-un mod similar într-un utilaj de lucrări pe o autostradă din Ugaria, tot din neatenţie şi reacţie întârziată. Şoferul a frânat, dar oricum viteza de impact a fost una de genul celor din testele EuroNCAP.
Ungaria, camion de atenţionare a lucrărilor de drum, cu instalaţie de absorbţie

Doar că primul utilaj pus în cale nu era un compactor din fier dur, ci un camion de atenţionare. Mai mult ca atât, acesta avea o zonă deformabilă de absorbţie inovativă, aplicată în Ungaria de curând, deocamdată cu rol de experiment. Practic, e un utilaj cu câţiva metri de material absorbant, calculat cu precizie, astfel încât un vehicul care ar lovi acest utilaj ar fi mult mai puţin avariat, ba chiar poate şi oprit în întregime.
Cum arată camionul de mai sus după accidentul cu Renault Megane

Şi accidentul cu Renault Megane a demonstrat eficienţa acestei idei. Deşi avea viteză în momentul impactului, Megane-ul a rămas aproape intact, după cum se poate vedea şi-n video de mai jos! Ce-ar fi fost dacă în locul acestui camion ar fi fost un compactor, ca-n Moldova, putem ghici uşor cu toţii. Cu siguranţă acest exemplu, însă, trebuie să ne dea de gândit şi nouă, şi autorităţilor care stabilesc reguli de atenţionare a zonelor de lucrări de drumuri!
0
37,843
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!