1000 km de autonomie electrică? Hyundai Kona demonstrează că e posibil chiar şi cu o baterie de 64 kWh!

14 August 2020, 17:34
Denis Godorozea
Divizia germană a celor de la Hyundai şi-a propus să demonstreze eficienţa SUV-urilor electrice Kona printr-un test de anduranţă, în cadrul căruia electromobilele au parcurs mult peste distanţa anunţată oficial de constructor, mai exact, de două ori mai mult! Ei bine, nu este un miracol la mijloc, ci calcule şi crearea unor condiţii perfecte pentru atingerea unor asemenea rezultate.
Hyundai promite o autonomie de până la 484 kilometri pentru varianta de top Kona Long Range cu motor electric de 204 CP şi o baterie de 64 kWh. În cadrul testului în care au participat 3 unităţi de serie Kona, echipate standard, inclusiv jantele de 17 ţoli încălţate în anvelope standard, şi toate electromobilele au parcurs peste 1,000 kilometri timp de aproximativ 35 ore, fără a realimenta, iar asta pe când şoferii fusese înlocuiţi periodic în cadrul testului. Deci, aflate pe circuit, electromobilele au oprit de câteva ori pentru debarcare/îmbarcare.
Recordul absolut aparţine SUV-ului de culoare roşie, care a parcurs 1,026 kilometri, pe când celelalte două unităţi au reuşit să parcurgă 1,026 şi, respectiv, 1,018 kilometri. Însă acest lucru a fost posibil doar cu sistemele multimedia şi de climatizare deconectate pe întreaga durată a testului, cu excepţia luminilor de zi LED, viteza medie de circulaţie fiind de 30 km/h. În această ordine de idei, organizatorii precizează că viteza medie de circulaţie este apropiată de cea cu care se circulă în traficul oraşelor europene.
Ei bine, o asemenea autonomie impunătoare a fost atinsă în mare parte datorită vitezei constante cu care circulau maşinile, cu opriri periodice într-un interval de câteva ore pentru a schimba şoferul. Un regim citadin, cu multiple decelerări şi accelerări reduce dramatic autonomia, mai aproape de cifrele indicate de constructor în caracteristicile oficiale. Cel puţin, coreenii au demonstrat că cifra de 484 km este absolut justificată pentru o Kona electrică de serie, nu?
0
4,968
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!