Am aflat povestea Ladei 2106 din Moldova, surprinsă ieri pe o autostradă în Germania!

22 August 2020, 09:36
Ilie Toma
Fotografia zilei de ieri, în care Lada 2106 cu numere de înmatriculare din Moldova, a fost surprinsă pe autostrada A8 din Germania, a făcut furori în internetul moldovenesc, iar noi, comunitate, v-am rugat să ne ajutaţi să-l găsim pe proprietar, ca să-i putem afla povestea, cum a ajuns totuşi acea Lada atât de departe. Şi voi aţi făcut minuni, întrucât ne-aţi direcţionat la proprietar şi la cei apropiaţi lui, iar noi am discutat cu ei, aflând întreaga istorie. Şi istoria acestei Lada e pur şi simplu excepţională!
Foto: Lada 2106 surprinsă ieri pe autostrada A8 din Germania, de la care a pornit toată povestea

Aşadar, această Lada 2106 e fabricată în 1987 şi a fost cumpărată atunci de primul şi unicul său proprietar, Mihail Tucan. E o Lada 2106 1300 SL, numită în popor şi 21063. Ştiţi de la ce venea indicele SL din denumire? Super Luxe! Pentru că avea dotări mai luxoase la interior şi era modernizată la partea tehnică. Motorul de sub capotă era unul de 1.3 litri, care dezvolta 69 CP, iar pe această versiune el avea câteva îmbunătăţiri faţă de versiunile similare puse anterior pe modelul 2101, precum ventilatorul electric în loc de unul tras prin curea, modificări la colector, şi alte câteva mici detalii de modernizare. De asemenea, maşina asta avea pe ea un carburator Weber, apreciat în toată lumea occidentală!
Ei bine, să revenim la povestea acestei Lada surprinsă în Germania ieri. Aşadar, Mihail Tucan a cumpărat maşina pe când fetele sale erau mici şi toată copilăria lor asta a fost maşina de familie, care le-a fost alături în toate momentele de viaţă. Fireşte, timpul şi-a lăsat amprente pe această Lada, îmbătrânind-o, dar oricum, ea a rămas în interiorul familiei. Mai ales că Dl. Mihail, fiind mecanic auto de profesie, a iubit-o şi a îngrijit-o.
Una din fetele sale s-a căsătorit în Luxemburg, cu un bărbat originar de acolo, pe nume Aubrey Watkins. Luxemburg e şi una din ţările cu cel mai înalt PIB pe cap de locuitor din Europa, iar asta le alimentează şi mai mult pasiunea oamenilor de acolo pentru maşini clasice, retro, de colecţie. Aşa că atunci când Aubrey a venit pentru prima dată în Moldova, să-i viziteze pe părinţii soţiei sale, a rămas încântat de Lada domnului Mihail.
Într-atât de încântat, încât au mai urmat mici lucrări de restaurare a Ladei şi pregătire a ei pentru marea aventură ce avea să urmeze. Mihail i-a încredinţat Lada sa lui Aubrey, pentru ca acesta să plece cu ea din Moldova până în Luxemburg! O aventură nebună, însă ambii erau încrezători că Lada se va descurca! Era anul 2016 atunci, iar Mihail a mers şi la un notar ca să-i facă lui Aubrey o procură, care avea să confirme că i-a încredinţat maşina ca să poată merge cu ea oriunde prin Europa.
Şi Lada a ajuns cu bine în Luxemburg, atunci, în 2016. S-a descurcat şi cu drumuri întinse extraurbane şi cu autostrăzile de mare viteză. Fireşte, cu ea nu se goneşte la limită, dar maşina i-a dus pe Aubrey şi soţia sa moldoveancă până la destinaţie, îndrăgostindu-i pe ambii de ea.
Aubrey a îndrăgit atât de mult această Lada, încât de atunci şi până astăzi o exploatează zi de zi în oraşul în care trăieşte — Echternach, din Luxemburg. E un oraş mic, de puţin peste 5,000 locuitori, de la hotar cu Germania, aşa că maşina ajunge adesea şi prin Germania.
Imagine: Traseul uneia din călătorii din Luxemburg spre Moldova

Şi partea cea mai paradoxală este că din 2016 până astăzi, această Lada, exploatată în Luxemburg, a făcut în fiecare an câte un tur spre Moldova şi înapoi, spre Luxemburg! Aubrey îşi lua familia, în care era deja şi un copil, şi venea cu maşina până în Moldova pentru a face revizia tehnică anuală, pentru a-şi vizita rudele de aici, şi pleca ulterior înapoi tot cu această Lada 2106 spre Luxemburg! Doar anul acesta, din cauza pandemiei, nu a putut încă veni ca de obicei.

UPDATE 11:24: Familia ne-a comunicat, însă, că anul ăsta, chiar dacă nu a putut ajunge în Moldova, Lada a făcut un tur cel puţin la fel de impresionant: Luxemburg - Germania - Franţa - Elveţia - Austria - Italia - Slovenia - Croaţia - Muntenegru - Albania - Macedonia - Bulgaria - Serbia - Croatia - Slovenia - Austria - Germania - Luxembourg! Wow, asta da performanţă pentru o Lada 2106 din 1987!
Din spusele familiei, maşina merge fără probleme cu viteza de 120 km/h pe autostrăzi! Se mai strică uneori, ne spun cei din familie, dar sunt mărunţişuri, care se repară repede şi uşor.
Şi luxemburghezul Aubrey merge cu ea în fiecare zi, folosind-o ca o maşină absolut normală, aşa că nu e de mirare că această Lada 2106 cu numere moldoveneşti mai e văzută din când în când la câte o staţie peco din Luxemburg, pe câte o stradă din Echternach sau chiar pe o autostradă germană fără limită de viteză, cum s-a întâmplat să fie surprinsă ieri! Această Lada 2106 e plină de viaţă şi, la cât de iubită e, va continua cel mai probabil să învârtă mulţi kilometri prin Europa!
1
40,685
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!