Ambuteiaje în Chişinău? Pregătiţi-vă de cel mai aglomerat septembrie în traficul de pe străzile capitalei!

27 August 2020, 19:16
Redacţia PiataAuto.md
Ieri şi astăzi străzile Chişinăului au fost un adevărat infern al traficului. Explicaţia pentru asta vine de la blocarea unui tronson mai mare a arterei Albişoara, care se află în reparaţie acum, dar şi de deplasările urbane pentru pregătirile de perioada de şcoală, la care s-au mai adăugat câte accidente pe nişte străzi importante. Însă, dragi şoferi, asta e doar prefaţa la ceea ce va urma, or, avem toate premisele să estimăm că va urma o lună septembrie cu ambuteiaje record, pe care Chişinăul încă nu le-a văzut până acum!
În primul rând, strada Albişoara va continua să fie închisă pe diverse tronsoane până cel puţin în luna noiembrie, asta dacă lucrările se vor desfăşura fără întârzieri. Numai acest fapt deja va aglomera arterele ocolitoare şi adiacente suficient de mult.
În al doilea rând, într-o mare parte din şcoli încep orele copiilor, într-o formă sau alta. În unele şcoli vor fi regimuri de frecventare 50% cu prezenţa fizică, iar alte 50% - prin conexiuni online, chiar în interiorul aceleiaşi clase. În altele se va opta pentru 100% prezenţă fizică. În mod normal, prezenţa de 50 la 50 ar trebui să decongestioneze un pic şi solicitarea asupra traficului. Însă noi trăim o perioadă pandemică, iar asta va face ca marea majoritatea a celor care au automobile, chiar şi acei care nu-şi duceau copiii cu maşina în fiecare zi la şcoală, să o facă acum, din dorinţa ca micuţii lor să evite transportul public. Asta deşi astăzi primăria a anunţat că fiecare al 4-lea troleibuz va fi dedicat exclusiv copiilor şi însoţitorilor lor începând cu 1 septembrie. Asta va fi de ajutor, fără îndoială, însă noi estimăm oricum că un număr cu mult mai mare de părinţi se vor vedea nevoiţi să-şi ducă picii la şcoală sau grădiniţă cu maşina, iar asta inevitabil va duce la o creştere uriaşă a traficului, mai ales în orele de vârf.
Şi când punem toţi aceşti factori la un loc — avem toate motivele să estimăm că va fi un septembrie în care în Chişinău se va circula extraordinar de greu. Din păcate, sfaturi prea multe pentru a ocoli toată problema asta nu prea există — pentru că şcoala, casa, biroul, de află în acelaşi loc, şi din păcate unele din ele au ore fixe, ceea ce împiedică ocolirea traficului la alte ore. Sigur, aţi putea găsi rute mai rapizi, folosind sisteme de navigare în timp real, sau am putea spera că poliţiştii vor fi scoşi în număr mai mare să dirijeze fluxul enorm de trafic, dar nici asta nu e o garanţie. Sau, eventual, aţi putea face flexibil măcar ceva din cele 3 elemente, de exemplu — munca să o faceţi încă de la distanţă, iar astfel drumul după şcoală să fie înapoi spre casă.

Cu siguranţă, însă, traficul infernal va fi o mare provocare pentru regimul zilei, pentru bugetul cheltuit pe combustibil, pentru timpul consumat în aşteptări. Deci, cum ar spune cei din aviaţie — „brace yourself!”, urmează zile grele pentru traficul din Chişinău! Cu adevărat grele, ca-n cele mai aglomerate capitale!
0
2,669
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!