Cum arată week-end-ul unor motociclişti din Moldova? Echipaţi corect, fără urlete de eşapament, fără viteze ameţitoare

15 August 2020, 21:53
Ilie Toma
Când vă gândiţi la motociclişti, ce imagine vă apare în minte? Cineva care goneşte nebuneşte printre maşini, cineva care sare într-o roată sau urlă pe bulevardele oraşului pe la miez de noapte, sperând că toţi abia aşteptau acest moment să-l aplaude? Sau dimpotrivă, vă gândiţi la motocicliştii cu câte-o jaletă de piele, dezgoliţi în rest, cu bărbi şi tatuaje, pe nişte choppere cu furca mai lungă decât motorul, ca-n filmele americane? Puţini, foarte puţini dintre noi se gândesc la versiunea aia corectă de motociclist, care face lucrurile din plăcere şi cu responsabilitate, savurând condusul şi respectându-i pe alţii din trafic.
Cum zice amicul nostru, Dan Untura, cel mai aprig restaurator şi colecţionar de motociclete din Moldova, chiar dacă 80 de procente din motociclişti fac lucrurile corect, cei 20% sunt mai gălăgioşi şi strică imaginea tuturor. Despre Dan Untură noi am vorbit anterior când pomeneam despre un video publicat de Petrolicious despre el, dar şi într-un reportaj super special cu singurele două motociclete Moto Guzzi din Moldova, una din care îi aparţinea lui. Tot Dan Untură e şi cel care organizează renumitul eveniment Distinguished Gentlemen Ride în Moldova.
Noi ne amintim de Dan pentru că încă mai mulţi ani în urmă ne povestea despre echipamentul corect şi necesar pentru un motociclist, demonstrându-ne cât de frumos şi bine combinat poate fi acesta, ca să arăţi şi stilat dacă vrei în rezultat. Casca e obligatorie — asta e abecedarul motocilismului şi e o axiomă care nici nu se discută. Dar când eşti mai copt la minte şi mai ai ocazia să deţii poate o motocicletă un pic mai specială, deja trebuie să înţelegi că şi alte elemente de echipament sunt la fel de importante. Mănuşi. Geacă din cele corecte, care nu doar să arate bine, dar şi să protejeze. Încălţăminte corectă. Iar uneori şi alte elemente mai puţin vizibile, care te protejează de situaţii mai periculoase.
Iar când conduci motocicleta, plăcerea mare nu vine de acul vitezometrului urcat la 220 km/h, sau de la strecurarea la limită printre două maşini, jucând ruleta rusească. Nu, plăcerea vine de la simţitul motorului, simţitul virajelor, a aerului care-ţi vine în faţă, a piesajelor prin care mergi, de la experienţa alături de alţi oameni.
Ei bine, vara asta în mod special, Dan Untură, alături de mai mulţi motociclişti din Moldova, care au aceeaşi atitudine a unui condus, au pornit un obicei frumos de a alege noi şi noi trasee şi destinaţii din Moldova, toate cu condiţia de a se încadra în noţiunea de ”one day moto trip”. Adică să poţi ajunge din Chişinău până la destinaţie şi înapoi într-o zi, la voie, savurând plăcerea de condus.
Au avut şi excepţii, pe la Năslavcea, în cel mai nordic punct al Moldovei. Acolo au înnoptat în aer liber, în corturi, şi a fost un soi de two days moto trip. Dar celelalte escapade de week-end s-au încadrat cam toate în noţiunea de o zi.
Şi azi avem imagini frumoase, create de fotograful şi videograful Lexx Bodylev, dintr-o asemenea escapadă de week-end, din week-end-ul trecut. Lexx s-a alăturat şi el de curând acestui grup de motociclişti, după ce i-a venit multaşteptata achiziţie din SUA, un superb Harley Davidson. Achiziţia ei a fost mai mult o întâmplare, dar când a văzut-o, i s-a aprins scânteia care mocnea de demult. Dan l-a convins să-şi urmeze visul. A cumpărat-o şi în cele vreo 3 luni cât a aşteptat-o o visa şi noaptea. Iar acum, în sfârşit, o poate conduce, având clipe în care-şi unge sufletul de plăcere.
În imagini veţi vedea multe motociclete super interesante. Fiecare din aceşti oameni ascunde o poveste frumoasă, matură, în spatele achiziţiei sale. Veţi vedea pe aici chiar şi două exemplare Indian proaspete — cel mai probabil unicele din Moldova. Triumph, BMW, chiar şi un Suzuki Volussia Bobber. Desigur, n-a lipsit nici Moto Guzzi, din reportajul nostru, pomenit mai sus.
Ce-am vrut să spunem noi, prin aceste imagini, de fapt? Că se poate şi altfel decât în imaginea aia proastă a motociclistului iritant şi iresponsabil. Se poate aşa cum ar fi corect. Se poate cu plăcere mult mai mare pentru însăşi motociclistul care-şi savurează motorul său, având în acelaşi timp o abordare matură şi responsabilă. Şi toată treaba asta se poate aici, în Moldova, cu motociclişti din ţara noastră, care merită toată admiraţia pentru atitudinea lor.
0
3,298
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!