INSP: Una din trei maşini care circulă pe drumurile Chişinăului are încălcări sau amenzi neachitate!

18 August 2020, 15:45
Redacţia PiataAuto.md
Vă întrebaţi vreodată de ce se organizează atâtea filtre de poliţie în ultima vreme în Moldova? Pentru că acestea sunt extraordinar de ”productive” în a depista şoferii care se eschivează de la asumarea răspunderii pentru încălcările comise. În medie, una din trei maşini ce trec prin aceste filtre ad-hoc fie are amenzi neachitate, fie încălcări constatate de camere cu procese verbale neînmânate, fie se constată pe loc unele încălcări, precum revizia tehnică expirată, de exemplu!
Inspectoratul Naţional de Securitate Publică (INSP) din Moldova a publicat astăzi rezultatele ultimului asemenea filtru, realizat tot azi. Filtrul a durat doar 3 ore şi au fost oprite circa 200 de automobile. Din ele, la 42 de şoferi au fost înmânate pe loc procesele verbale de la încălcările depistate de camerele de supraveghere din trafic. Alţi 76 de şoferi au primit citaţii de a se prezenta în timp de 14 zile la Secţia Monitorizare şi Documentare a Traficului Rrutier (SMDTR).
Ce e cu aceşti şoferi care primesc citaţii? De obicei, ei sunt cei care spun că nu ei erau la volan în momentul încălcării sau nu-şi amintesc exact cine era la volan în acea zi în care încălcarea a fost fixată. Respectiv, sunt citaţi la SMDTR pentru a comunica, în rol de proprietari ai unui automobil, cui i-au încredinţat maşina în ziua încălcării. Din momentul în care primesc aceste citaţii, dacă în timp de 14 zile ei nu comunică cine a fost la volan, atunci ei sunt cei care primesc amendă pentru necomunicarea făptaşului. Dar asta înseamnă că şi ei pot fi număraţi printre conducătorii maşinilor care au încălcări în sistem. Şi când însumăm 42 + 76, asta înseamnă 118 automobile din aproximativ 200 staţionate de acel filtru de 3 ore, care au încălcări. Una din două maşini, practic!
Şi dacă studiem ultimele rapoarte ale INSP despre filtre similare, vom constata că nici unul din ele n-a avut o rată mai mică de 33% de maşini cu încălcări depistate! Acum 3 zile, un filtru similar a însemnat oprirea a 250 de automobile, dintre care la 57 au fost înmânate citaţii şi la alte 59 — procese verbale, deci 116 din 250, cu o proporţie de 46%. Şi dacă mergem la rapoartele anterioare despre filtre, cam toate au o rată de cca 38-52% de automobile care circulă cu încălcări sau amenzi neachitate! Deci afirmaţia că 1 din 3 maşini circulă în asemenea mod are încă un mare grad de toleranţă, situaţia reală fiind mai aproape de 1 din 2!
Am contactat şi INSP pentru a ne confirma aceste calcule ale noastre şi ofiţerul de presă de acolo ne-a confirmat că într-adevăr, rata calculată de noi este veridică. Cel puţin 1 din 3 maşini care circulă în Chişinău are încălcări sau amenzi neachitate, conform datelor relevate de aceste filtre. Aşa că putem fi siguri că asemenea filtre nu doar că vor continua, ci şi se vor înteţi.
0
3,922
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!