O adevărată capsulă a timpului, descoperită în Moldova: o Lada 2106 cu doar 14,900 km originali la bord!

29 August 2020, 17:04
Ilie Toma
Iată un adevăr dureros: pe cât de multe exemplare Lada s-au plimbat cândva pe drumurile din Moldova, pe atât de puţine exemplare cu adevărat bine conservate au rămas azi prin ţara noastră. Motivul e simplu — oamenii le cumpărau pentru scopuri practice, şi neavând dreptul la mai multe maşini, doar cei cu situaţii foarte atipice puteau conserva maşini cu parcurs mic.
Tocmai de asta, atunci când am dat peste această Lada 2106, nu ne-a venit a crede ochilor. Dar am discutat cu proprietarul său de azi pentru a ne convinge de istoria ei. Şi această istorie e excepţională!
Maşina e fabricată în 1985, iar pe atunci ea a fost cumpărată de tatăl actualului proprietar. Nu era el neapărat un colecţionar înrăit, dar câştigase nişte bani, pe care se gândise să-i dea pe o maşină nouă. Pe atunci, însă, să ai bani nu era suficient pentru a cumpăra o maşină, aşa că a trebuit să se pună bine cu vânzătorul, un domn din Orhei. Acela i-a recomandat să mai aştepte niţel, pentru că urma să vină o partidă de câteva exemplare bine echipate de Lada 2106. Omul a aşteptat, iar peste ceva timp maşina asta verde venise în ograda familiei. Era o Lada 2106 1600, sub capotă fiind montat un motor de 1,598 cm cubi, de 78 CP şi 117 Nm.
Capul familiei o iubea nespus de mult, iar dorinţa de a o păstra s-a născut foarte repede. Maşina a fost ţinută într-un garaj dedicat, bine aerisit, din curtea familiei, iar proprietarul de azi ne spune că acolo era întotdeauna ca în casa cea mare. Tocmai aşa maşina asta a ajuns să stea la loc de cinste în curte şi-n inimile familiei, fiind scoasă doar la zile de sărbători — şi acelea doar dacă era însorite, cu timp frumos. Deci maşina asta a fost în aceeaşi familie de la prima zi până astăzi!
Anii au trecut, iar kilometrii pe odometrul maşinii s-au adunat în număr incredibil de mic: doar 14,700 până recent şi 14,900 mai nou, după ce maşina a fost adusă la Chişinău, într-un garaj mai aproape de casa fiului.
La un asemenea parcurs, şi la felul în care a fost păstrată, maşina asta pare să te transporte imediat în anul 1985, înapoi, prezentându-se în faţa ochilor tăi ca una nouă, proaspăt adusă din showroom. Habitaclul miroase încă a nou, este într-o condiţie impecabilă şi originală, chiar şi inserţiile de lemn de pe planşa de bord s-au păstrat de minune, iar pe bancheta spate pare că în general nu a mers nimeni niciodată!
Şi dacă deschizi uşa portbagajului încă mai vezi scursura de lubrifiant, specifică acelor timpuri, când maşinile veneau aşa de la uzină! Sincer, e Lada 2106 în condiţia cea mai nouă şi mai impecabilă din câte am văzut vreodată!
Fireşte, maşina asta n-a trecut prin nici o reparaţie, de suspensie, de motor sau de caroserie, pentru că n-a avut nevoie. S-a făcut doar deservirea tehnică normală, schimbarea bateriilor, etc.
Cât costă această capsulă a timpului? Ei bine, atunci când am vorbit prima dată cu actualul vânzător, o expusese la vânzare cu 4,500 euro, dar nu era sigur dacă e preţul corect. Între timp, a ridicat preţul la 5,000 euro. Dar, dacă e să fim sinceri până la urmă, maşina asta merită şi mai mult, la condiţia în care este. Nu toţi vor fi gata să dea pe ea acest preţ şi nici nu trebuie să fie toţi, pentru că ea e o piesă de colecţie, iar toţi nu pot fi colecţionari. Şi dacă ar fi să-i dăm actualului proprietar un sfat din inimă, ar fi „n-o vinde, domnule, conserveaz-o mai departe în condiţii ideale, ai grijă de ea şi îi vei creşte valoarea şi mai mult!”.
Tu, dacă ai avea o asemenea moştenire de la tatăl tău, ai vinde-o acum, cu 5,000 euro? Sau ai mai păstra-o?
0
10,015
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!