Premieră: Porsche Panamera facelift vine cu versiunea de top Turbo S şi 3.1 secunde până la 100 km/h

26 August 2020, 16:39
Denis Godorozea
Porsche prezintă în premieră mondială versiunea actualizată a coupe-ului cu patru uşi Panamera. Cum se anticipa anterior, facelift-ul nu aduce prea multe modificări stilistice exterioare, însă sportiva a beneficiat de o nouă versiune de top, ce spulberă toate recordurile anterioare nu doar în istoria modelului din Stuttgart, dar şi în segment.
Astfel, cea mai importantă modificare este lansarea versiunii de performanţă Turbo S, care vine să înlocuiască vechea motorizare Turbo. Anume această bestie s-a impus cu un nou record pe Nurburgring, despre care germanii au relatat mai devreme în cadrul campaniei de promovare a Panamera facelift. Versiunea Turbo S mizează pe benzinarul twin-turbo V8 de 4.0 litri, capabil să dezvolte acum 630 CP şi un cuplu maxim de 820 Nm, cu 50 Nm mai mult decât până la facelift. În aceste condiţii Panamera Turbo S poate accelera până la 100 km/h în 3.1 secunde, sau cu 0.5 secunde mai rapid decât o poate face Panamera Turbo. Viteza maximă constituie 315 km/h.
Odată cu facelift-ul de mijloc de carieră germanii lansează o nouă versiune electrificată pentru Panamera în ambele versiuni de caroserie — 4S E-Hybrid. Motorizarea combină benzinarul biturbo V6 de 2.9 litri, ca şi anterior, în tandem cu motorul electric de 136 CP integrat în cutia automată PDK cu 8 rapoarte şi dublu ambreiaj. Sportiva hibridă dezvoltă acum 560 CP şi un cuplu imens de 750 Nm.
Aceste cifre impunătoare contrastează mult cu consumul mediu de combustibil promis de Porsche, de doar 2.0-2.3 litri de benzină per 100 km parcurşi. Bineînţeles, un asemenea consum poate fi atins doar într-un regim de rulare eficient, cu bateria de 17.9 kWh (+3.8 kWh comparativ cu hibrida precedentă) încărcată complet de la o priză electrică. Capacitatea bateriei este impunătoare chiar şi pentru un PHEV, de altfel, iar germanii promit o autonomie de cel mul 54 km în regim de rulare 100% electric.
Ei bine, chiar şi fiind vorba despre un model electrificat, Panamera e totuşi o sportivă, deci mai interesant ar fi să aflăm ce performanţe promite noua 4S E-Hybrid. Iar germanii nu şi-au dezamăgit fanii — această Panamera poate accelera până la 100 km/h în 3.6 secunde, viteza maximă fiind de 298 km/h. Deci, 4S E-Hybrid este o alternativă demnă pentru Turbo S, nu?
Odată cu facelift-ul cei de la Porsche pensionează motorul turbo de 3.0 litri în schimbul unităţii biturbo V6 de 2.9 litri, ce livrează 330 CP şi 450 Nm în cazul versiunilor incipiente.

La nivel de aspect exterior Panamera, cum am mai pomenit, nu s-a schimbat prea mult. Partea frontală s-a ales doar cu o bară de protecţie uşor retuşată, iar majoritatea schimbărilor au intervenit la posterior, unde coupe-ul şi break-ul s-au ales cu blocuri optice noi, cu forme inspirate de la Macan facelift. Bineînţeles, blocurile optice sunt full LED standard.
Pachetul stilistic exterior SportDesign este inclus acum standard, indiferent de nivel de echipare şi motorizare, iar opţional cumpărătorii vor putea personaliza sportivele cu finisaje exterioare din fibră de carbon. Exteriorul este completat de câteva seturi de jante de 20 şi 21 ţoli şi cele două nuanţe noi de caroserie — Truffle Brown Metallic şi Cherry Red Metallic.
Modificările la nivelul habitaclului sunt minore. Aici se regăseşte un volan nou cu trei spiţe şi câteva variante noi de tapiserie şi culori. Versiunile de top oferă mai multe direcţii de ajustare electrică a scaunelor frontale, iar sistemul audio de top Bang & Olufsen oferă acum 1,455 watt şi un amplificator de 400 watt.
Pe lângă cele menţionate, Porsche promite suspensii recalibrate pentru toate nivelele de echipare, sugerând o precizie mai bună şi stabilitate maximă în abordarea mai aventuroasă a virajelor. A fost completată şi lista sistemelor de siguranţă şi asistenţă pentru şofer, cele de menţinere a benzilor de circulaţie şi de scanare a indicatoarelor rutiere fiind incluse standard pentru toate versiunile.

Porsche Panamera facelift va ajunge în showroom-urile din întreaga lume mai aproape de 2021. Odată cu startul vânzărilor vor fi anunţate şi listele actualizate de preţuri.
0
2,779
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!