Proprietar de Tesla, rămas fără permis pentru că a utilizat sistemul multimedia în mers

3 August 2020, 09:13
Denis Godorozea
Un caz revoltător a avut loc în Germania — un şofer de Tesla Model 3 a rămas fără permis de conducere pentru că a utilizat ecranul tactil al sistemului multimedia integrat în mers. Şoferul nu va putea conduce mijloace de transport şi va fi obligat să achite o amendă, conform deciziei judecătorilor. Acest lucru ar însemna că utilizarea sistemelor multimedia este interzisă la volan în Germania? Ei bine, nu există o asemenea lege la moment, însă cazul şoferului este niţel mai complicat.
Şoferul de Tesla s-a ales cu permisul de conducere suspendat pentru o lună după ce a provocat un accident rutier, tamponând nişte copaci de pe marginea drumului. După cum a relatat forţelor de ordine, şoferul a încercat să ajusteze modul de funcţionare a ştergătoarelor de parbriz prin intermediul ecranului tactil al sistemului multimedia de pe consola centrală a electromobilului — acesta nu a fost atent la drum şi astfel a provocat accidentul.

Astfel, curtea a hotărât, că ecranul sistemului multimedia, chiar şi instalat pe consola centrală fiind o parte indispensabilă a maşinii, este un dispozitiv electronic, utilizarea căruia în acest caz a dus la producerea accidentului. Verdictul a fost pronunţat după luni bune de la producerea accidentului, ce a avut loc mai bine de un an în urmă. În instanţă şoferul a declarat că nu a fost atent la drum, încercând să ajusteze viteza de funcţionare a ştergătoarelor de parbriz. Curios este că conform deciziei primei instanţe, şoferul s-a ales doar cu o amendă pentru acel accident, după care a atacat decizia, iar în consecinţă a mai rămas şi fără permis.
Cazul acestui şofer german trezeşte mai multe semne de întrebare asupra modului de interacţionare cu maşinile contemporane, or tot mai mulţi constructori auto aleg să înlocuiască butoanele clasice cu suprafeţe tactile, când interacţiunea cu majoritatea sistemelor periferice de la bordul automobilelor, chiar şi cele de primă necesitate, are loc prin intermediul ecranului tactil al sistemului multimedia.

Şi voi, dragi prieteni, ce părere aveţi despre aceste sisteme multimedia contemporane? Pot fi ele considerate chiar periculoase în timpul mersului, asemenea unor gadget-uri mobile, utilizarea cărora la volan este interzisă în majoritatea ţărilor din lume? Aţi întâmpinat şi voi dificultăţi în operarea sistemelor multimedia pe automobilele moderne?
0
4,513
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!