(VIDEO) Analiza pas cu pas a filmului accidentului cu cele 3 camioane de la Soroca

13 August 2020, 13:01
Redacţia PiataAuto.md
Ieri au fost publicate imaginile video surprinse de camera de bord a unui din cele 3 camioane implicate în cumplitul accident de pe traseul M2, la intersecţia cu drumul ce duce spre satul Racovăţ, din raionul Soroca.

La prima vedere, ceea ce am văzut a fost doar îndemnul şoferului din camionul care filma pentru colegul să de a apăsa acceleraţia şi a nu se lăsa depăşit de şoferul de DAF, care a şi intrat ulterior în impact frontal. Dar totuşi, o analiză mai atentă a video-ului, ne arată mai multe aspecte curioase.
Iată mai jos intersecţia unde s-a întâmplat totul. Din câte se vede din imaginile de satelit, comparate cu discuţia din video, când se menţionează despre porţiune cu două benzi pe un sens de dinainte de intersecţie, camionul din care se filmează circula dintre sud-est spre nord-vest, alături de colegul său.
Haideţi să vedem câteva momente-cheie din video:

00:12 — Şoferul din camionul care filmează îl îndeamnă pe colegul său să-l depăşească, deşi circulă pe un drum cu o singură bandă pe sens, cu marcaj continuu, unde depăşirea e interzistă. Colegul său refuză exact din acest motiv.

00:41 — Cele două TIR-uri întră într-o zonă cu viteză limitată la 50 km/h, după cum se vede din marcajul adiţional aplicat pe asfalt.

01:00 — Cei doi şoferi colegi şoferi discută despre TIR-ul din spatele lor, care a şi provocat ulterior accidentul, menţionând condusul său prezent şi anterior, agresiv şi necolegial faţă de ei, care circulă încărcaţi.

01:18 — Apare banda a doua de circulaţie, şoferul din camionul cu camera de bord ia banda dreaptă şi-l îndeamnă pe colegul său să-l depăşească pe banda stângă.
01:32 — Colegul său efectuează manevra de depăşire pe banda stângă din cele două benzi de deplasare pe acelaşi sens.

01:37 — Camioanele intră într-o zonă cu limită de viteză de 70 km/h, după cum se poate distinge din marcajul adiţional de pe asfalt.

01:38 — Camionul colegului revine pe banda dreaptă după manevra de depăşire, lăsând banda stângă liberă.
01:41 — Camionul DAF, care era în spatele celor doi, începe acum manevra de depăşire a camionului în care se află camera de bord. În acest moment, camionul DAF se află pe banda stângă din cele două rezervate acestui sens de mers, deci la această etapă el nu iese pe contrasens.
01:46 — Marcajele de pe carosabil arată că urmează o intersecţie. Cei de pe banda stângă pot vira la stânga sau merge înainte, în timp ce banda dreaptă poate vira la dreapta sau merge înainte.

01:51 — Traversarea intersecţiei.

01:52 — ”Dă-i gaz, că el şi pe tine vrea să te întreacă!”. Aici vine îndemnul fatal, pentru că, dacă ne uităm din nou pe schema drumului, imediat după intersecţie urmează o trecere de pietoni, o staţie de transport public şi imediat după ea banda dreaptă sfârşeşte, obligând traficul să devieze spre unica bandă rămasă, cea din stânga.
01:52 — Pe partea dreaptă se vede indicatorul trecerii de pietoni.

01:53 — Trecerea marcată pe asfalt şi pe dreapta staţia de transport public şi totodată pe asfalt, pe banda dreaptă apare marcajul de direcţionare a traficului spre banda stângă. Respectiv, camionul colegului celui care filmează, are extrem de puţin spaţiu rămas pentru a selecta banda alăturată, însă aici camionul DAF începuse deja să efectueze manevra de depăşire.

01:53 — DAF-ul de pe banda stângă, antrenat deja la începutul depăşirii, probabil realizează că nu reuşeşte depăşirea, iar de pe contrasens vine un alt camion, şi apasă brusc frâna, fapt vizibil după aprinderea luminilor de frână. În această clipă toate camioanele încă se află fiecare pe banda lor iar camionul DAF nu a ieşit pe contrasens!
01:54 — În clipa asta are loc un efect nedorit la frânarea bruscă a camioanelor cu remorcă, încărcate. Greutatea remorcii la frânare apasă puternic pe puntea spate a camionului, ridicând puntea faţă a lui, iar astfel roţile faţă viratoare rămân aproape fără aderenţă cu drumul. Anume asta se întâmplă în acest moment, fapt care face ca în acea clipă cabina camionului DAF antrenat în depăşire să vireze necontrolat spre contrasens, unde intră într-un impact puternic, frontal, cu camionul Volvo care venea de acolo.
Prin urmare, şoferul din DAF nu pare să fi virat el spre contrasens, ci a fost victima acestui efect fizic, pe care şoferii de camioane îl învaţă de obicei la şcolile auto. Desigur, asta nu-i scuză condusul agresiv sau faptul că a decis să mai depăşească un al dolea camion chiar în intersecţie, manevră interzisă de regulamentul circulaţiei rutiere.

Cine va fi găsit vinovat în final — vor stabili anchetatorii. Prin această analiză noi am vrut să atragem atenţia la acest fizic produs în momentul fatal, pentru ca poate mult mai mulţi şoferi de camioane să ţină cont de el şi să evite asemenea manevre la limită, care pot sfârşi atât de tragic. De asemenea, chiar şi atitudinea de a încurca depăşirea din partea altuia poate fi fatală uneori, nemaivorbind de forţarea de către un şofer a altor şoferi de tiruri prin condus agresiv.
Şoferii de camioane obişnuiau să fie unul din grupurile de şoferi cei mai colegiali şi săritori la nevoie între el, ajutându-se şi respectându-se reciproc mai mult ca oricine altcineva din trafic. Ce s-a întâmplat cu acel respect reciproc profesional? Cu siguranţă această întâmplare ar trebui să dea de gândit tuturor!

Mulţumim pentru sugestia analizei acestui video membrului comunităţii noastre, Stanley
0
15,038
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (1)
Nu______
Alexandria, România
la 26 August 2020 - 02:23
super analiza.

accidentul a prins tractiune si pe Reddit, aici: https://www.reddit.com/r/IdiotsInCars/comments/igckjm/idiot_in_truck_tries_to_overtake/g2uprqh/?context=3

poate le poate explica cineva americanilor cam cum s-au desfasurat lucrurile
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!