(VIDEO) Cum porneşte un Mercedes W124 după 16 ani de staţionare şi cum se conduce!

11 August 2020, 17:39
Redacţia PiataAuto.md
Despre Mercedes-Benz E-Class W124 se zice că e indestructibil, nemuritor chiar, asta o ştiţi deja probabil. Dar câte maşini din lume ar putea reînvia după 16 ani de stagnare într-un cimitir, practic, condamnate la ruginire şi pierzanie?
Un exemplar aflat într-o asemenea stare jalnică a fost descoperit recent de un blogger din Estonia. Mercedesul despre care vorbim e un diesel 200D, fabricat în 1988, şi a stat 16 ani nemişcat. Odometrul său indică 283 mii km parcurşi, ceea ce ar fi foarte puţin pentru un W124, dar, anii de neclintire i-au lăsat răni mai adânci decât dacă ar fi mers în tot acest răstimp. Caroseria e puternic afectată de rugină, habitaclul e într-o stare deplorabilă, iar motorul avea componente care erau înlănţuite în rugină, precum alternatorul sau rolele. Totuşi, părţile interioare, care au fost scăldate în ulei sau lubrifiant, s-au păstrat bine.
Bloggerul i-a asigurat maşinii o procedură de resuscitare ca la carte, învârtind întâi arborele cardanic pentru a vedea dacă motorul nu e blocat, apoi demontând curelele, verificând lichidele şi încercând o pornire pe baza electricităţii unei baterii proaspete. Maşina n-a pornit chiar din prima, mai existând şi o alarmă care i-a mai dat bătăi de cap autorului, dar ulterior motorul a pornit totuşi şi chiar a demonstat o funcţionare cât se poate de tactică şi echilibrată! După 16 ani de moarte clinică, practic!

Ei bine, readucerea pulsului a fost doar prima fază. A trebuit să urmeze o minimă curăţare a maşinii, în care gunoiul şi depunderile uriaşe au fost îndepărtate. Sistemul de frânare, ambreiajul, cutia de viteze, toate acest agregate au trebuit şi ele drenate şi reanimate.
Iar ulterior a venit şi cel mai plăcut moment, cel în care Mercedesul reanimat chiar a putut fi condus! Da, maşina a înaintat, iar după ceva vreme de funcţionare a mai trebuit rezolvată doar o problemă cu ventilatorul şi încălzirea motorului. După asta, motorul a început a toarce plăcut, ba chiar şi apăsările mai în forţă au fost menajate cu succes. Pe lângă asta, şi suspensia paralizată timp de 16 ani s-a dovedit suficient de capabilă să ţină maşina bine pe drum în zone de offroad. Sigur, se aud sunete şi ea necesită oricum reparaţii majore, la fel ca întreaga maşină, dar totuşi, după 16 ani de condamnare la staţionare în aer liber, reanimarea acestui Mercedes demonstrează încă o dată cât de durabile erau acestei maşini!

Puteţi vedea totul înce două fimuleţe de mai jos. Apoi spuneţi şi voi, ce credeţi, dacă un Mercedes produs în anii noştri ar staţiona 16 ani la fel pe undeva, ar putea el oare fi înviat pe urmă la fel?
0
6,114
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!