(VIDEO) De ce să nu pui niciodată roţi de diametru diferit pe maşinile 4x4

25 August 2020, 13:28
Redacţia PiataAuto.md
Sfatul de a nu pune roţi de diametru diferit pe maşini cu tracţiune integrală s-ar putea să-l mai fi auzit. Dar v-aţi întrebat vreodată de ce? Sau dacă ştiţi motivul, v-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă cu o maşină cu tracţiune 4x4 cu roţi de diametru diferit? Ei bine, acest video vă va arăta pe viu care e rezultatul.
Problema e că şi roţile de rezervă mici şi subţiri pot avea adeseori diametru mai mic decât celalte roţi ale maşinii, iar astfel efectul poate fi atins şi din cauza lor. Explicaţia fizică a acestei interdicţii vine din faptul că toate 4 roţi sunt conectate într-un sistem de tracţiune comun, separat prin diferenţiale. Şi, fireşte, roţile de diametru diferit au circumferinţă difertă şi în rezultat se vor roti diferit, în cadrul aceluiaşi sistem 4x4.

Dacă diferenţialul pe una dintre punţi e unul liber — teoretic el ar putea compensa diferenţa de rotaţie, dar la exploatare mai îndelungată el se va încălzi mai repede şi foarte probabil se va uza. Pe lângă asta, există riscul unor erori electronice dictate de senzorii ABS şi ESC.
Cea mai gravă situaţie e atunci când pe ambele roţi ale unei punţi se pun roţi diferite faţă de cealaltă punte. Atunci devine solicitat diferenţialul dintre axe. La UAZ-ul din video-ul de mai jos, distribuţia e blocată la 50:50 întotdeauna şi asta e o problemă mare pentru diferenţa de diametru. Dar chiar şi SUV-urile mai moderne, care pot varia distribuţia mai dinamic, îşi vor distruge în cel mai scurt timp acest diferenţial dintre axe în urma unei asemenea călătorii mai lungi cu diametru de roţi diferit. Asta, dacă inginerii n-au prevăzut din start cumva o diferenţă de diametru, dar de obicei poate varia lăţime anvelopelor, nu şi diametrul total al roţii.

Aşadar, vedeţi mai jos experimentul cu demonstraţie şi nu puneţi niciodată roţi cu diametru diferit pe maşini cu sisteme 4x4, chiar şi pe acele maşini care au sisteme part-time de tracţiune integrală!
0
5,712
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!