(VIDEO) Experiment demenţial: Lada cu oxid de azot!

8 August 2020, 09:25
Redacţia PiataAuto.md
Cei dintre noi care au avut acces la jocuri video de genul Need for Speed în copilărie sau adolescenţă, cu siguranţă ţin minte magia echipării supreme pe care o puteai obţine în acele jocuri, atunci când maşina ta căpăta comportamentul sportiv desăvârşit: oxidul de azot.
Pentru cei mai mulţ dintre noi, asta era o enigmă, sub forma unui rezervor de gaz, care, odată eliberat la apăsarea unui buton, îi dădea un boost nebun de putere motorului de sub capotă. Pe termen scurt, dar crucial.

Ei bine, toată povestea asta are şi un suport chimic şi fizic. Oxidul de azot, sau protoxidul de azot cum ar fi mai corect să-i spunem, cu formula N2O, chiar oferă un boost simţitor de putere datorită proprietăţilor sale, doar că motoarele nepregătite pot fi afectate, iar cuantumul acestui boost depinde foarte tare de calibrarea sistemului.
Un canal popular de YouTube din Rusia s-a apucat să facă un experiment sinonim cu nebunia supremă, montând un rezervor imens de N2O într-o Lada, împreună cu un sistem de furnizare a acestui gaz, în mixtură cu benzină, în motor. Aşadar, ce-ar putea face o banală Lada cu un asemenea sistem de oxid de azot?!

Ei bine, măsurarea iniţială a acceleraţiei standard de la 0 la 100 km/h era de 12.1 secunde, Lada fiind şi uşurată simţitor. Ulterior, sistemul de oxid de azot a fost testat şi îmbunătăţit pe parcursul filmului, astfel încât la sfârşit timpul de acceleraţie a Ladei s-a îmbunătăţit până la 9.7 secunde! Impresionant? Spuneţi voi! Şi vedeţi toată nebunia experimentului în videoul de mai jos!
0
4,515
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!