(VIDEO) Experiment periculos: sunt airbag-urile mai vechi sigure?

28 August 2020, 18:44
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile au început a avea airbag-uri pe scară mai largă din de la sfârşitul anilor 1980, prinzând o mai mare răspândire în anii 1990. Pe atunci era deja firesc să vezi cel puţin airbagul pentru şofer într-o maşină, iar unele aveau şi pentru pasager.
Dar v-aţi întrebat vreodată, cât timp poate garanta acel airbag protecţia gândită din start? Cei care conduc azi o maşină fabricată în 1997, de exemplu, ar putea fi la fel de siguri că vor fi protejaţi în caz de accident?

Ei bine, răspunsul teoretic, din punct de vedere al ingineriei mai moderne, este că, la fiecare pornire a motorului, modulul airbag-urilor trece printr-o scurtă verificare electronică, iar dacă acest modul nu trece verificarea, atunci pe cadrane se va aprinde martorul de airbag, ceea ce necesită o verificare imediată a cauzei, eventual cu înlocuirea modulului sau a airbag-ului. Dar asta se întâmplă foarte rar. Şi materialele din care e produs airbag-ul propriu-zis şi declanşatorul lui de asemenea sunt gândite pentru o valabilitate foarte mare în timp. Deci, teoretic, dacă maşina nu anunţă despre vreo problemă, pe airbag-urile sale se poate în continuare miza, dacă în manualul ei nu e vreo altă recomandare (la cele mai vechi erau necesare nişte verificări manuale).
În fine, acum câţiva ani renumita emisiune britanică Fifth Gear a făcut un experiment, luând un Rover 600 britanic (care era, de fapt, o Honda Accord la substrat tehnic). Aceştia voiau să facă un accident cu el la viteză de 30 mile pe oră, adică 48.3 km/h, pentru a vedea dacă airbag-ul se declanşează şi dacă el oferă aceeaşi protecţie. Doar că ei n-au făcut un crash test obişnuit, punând un manechin la volan, ci au invitat un cascador, care să fie prezent în maşină.
Cascadorul e Steve Struglia, fost membru al forţelor speciale din Marea Britanie, tot el fiind responsabil de multe din trucurile mai multor serii James Bond. Din păcate, nu putem pune acest video de mai jos fără a menţiona că ulterior, în 2016, cascadorul a decedat în timp ce executa o cascadorie dintr-un elicopter, în China. Revenind la video-ul nostru, el şi-a făcut treaba de minune în acest crash test cu un om viu înăuntru, iar rezultatul testului e foarte interesant de urmărit. Vedeţi totul în filmuleţul de mai jos.
0
3,869
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!