(VIDEO) În lipsa oricăror standarde de emisii, Chişinăul se sufocă de gaze de eşapament!

12 August 2020, 14:04
Ilie Toma
Haideţi să vorbim despre un subiect mai important decât orice premieră automobilistică de azi, mai periculos decât orice accident, pentru că ne ucide încet pe fiecare dintre noi, cei care trăim în Chişinău.
Colegii de la TVR Moldova au făcut o treabă fantastică, iniţiind un reportaj despre calitatea actuală a aerului din Chişinău. Au mers la experţi de mediu şi la autorităţi, după cum puteţi vedea în reportajul de mai jos, iar cifrele relevate de ei sunt de-a dreptul înfricoşătoare! Nu alarmante, ci înfricoşătoare, pentru că ele constituie un pericol imediat pentru sănătate!

Buletinul calităţii aerului din luna iunie 2020 arată că aldehida formică, principalul martor al unui exces de gaze de eşapament, a înregistrat o valoare de 6.4 miligrame pe metru pătrat, în timp ce norma admisă e de doar 0.003! Asta înseamnă o depăşire a normei admise de 2,100 ori! Şi alţi compuşi periculoşi sunt prezenţi în exces, în luna de referinţă, iunie, în 24 din 30 de zile fiind constatate concentraţii depăşite de dioxid de azot, monoxid de azot şi fenol.
Valentina Ţapeş, specialistă la agenţia de mediu, spune că, dacă înainte în Chişinău se diferenţiau anumite sectoare mai poluate şi altele mai puţin poluate, în prezent poluarea depăşită e practic omogenă în toate sectoarele oraşului. Specialiştii dau vina pe creşterea numărului de automobile din Chişinău, dar şi pe pierderea a 500 de hectare de spaţii verzi din capitală în haosul imobiliar!

Datele Agenţiei de mediu arată că în anul 2018, spre exemplu, 93% din poluare s-a datorat transportului auto, nu industriei, cum se întâmplă în alte oraşe mari. Secretarul de stat, responsabil de mediu, însă, s-a dovedit a fi foarte slab avizat despre situaţia reală, vorbindu-le colegilor de la TVR Moldova că altele ar fi sursele de poluare şi solicitând de la ei cifre despre calitatea aerului.
Aproape jumătate din numărul total de automobile din Moldova e concentrat în Chişinău, iar acestea generează inevitabil poluare. Specialiştii au atins şi problema sensibilă a fenomenului prin care multe service-uri din Moldova propun tăierea pur şi simplu a catalizatoarelor şi a filtrelor de particule DPF şi GPF la prima problemă a lor, recomandând chiar clienţilor lor să nu-şi mai bată capul de ecologie.

Totuşi, există un aspect pe care nu l-au menţionat nici colegii de la TVR Moldova în reportajul lor, nici vreo autoritate intervievată în reportajul de mai jos. În Moldova nu este impusă nici un standard de poluare la importul automobilelor, noi sau vechi, de genul Euro 4, Euro 5, Euro 6! Nici unul! Suntem unica ţară din Europa care nu a implementat până în prezent nici măcar standarul Euro 1, aplicat pe teritoriul UE, de exemplu, încă din iulie 1992!
Între timp, Uniunea Europeană a ajuns la standardul Euro 6d şi până şi alte ţări de pe continent, dar din afara UE, au aplicat deja nişte politici, luând drept referinţă aceste standarde şi aplicându-le cu oarecare întârziere, dar cu un program de politici clare. Noi, însă, în anul 2020, nu avem nici măcar standardul Euro 1 aplicat în Moldova!

Ce înseamnă asta la modul practic? La maşinile noi, de exemplu, înseamnă că unii producători care tratează Moldova la pachet cu ţările UE, ne livrează maşini la aceleaşi standarde avansate Euro 6d, în timp ce alţii trişează, livrându-ne maşini de standarde mult mai înapoiate, precum Euro 3, Euro 4 sau chiar mai jos. La mâna a doua, înseamnă că dacă ai un automobil care respectă limita de ani pentru a fi importat, nu contează ce emisii uriaşe are, ce defect de motor are şi ce fum negru scoate — nimeni nu te întreabă de ecologii şi standarde!
La revizia tehnică anuală, de asemenea nimeni nu verifică emisiile, nimeni nu măsoară în prezent concentraţia lor în ţeava de eşapament, dacă e măcar cel puţin conformă unor minime standarde, sau dacă acel automobil are defecte ce-l fac să scoată un fum negru şi înnecăcios. Şi nimeni nu verifică prezenţa filtrelor DPF sau a catalizatoarelor în sistemul de eşapament. În rezultat, avem o mulţime de maşini, camioane şi autobuze, care sunt nişte adevărate fabrici de fum negru la cea mai mică apăsare a acceleraţie, iar noi cu toţii suntem condamnaţi să respirăm un aer tot mai rău şi mai rău, care ajunge să ne ucidă şi pe noi şi pe copiii noştri.
Dragi politicieni, poate ar fi cazul de implementat un program de aliniere la standardele europene în acest sens pentru automobile? Poate măcar un minim standard de Euro oricât o fi, măcar ca punct de pornire, după care încet să ne aliniem şi noi la o tendinţă de avea un aer mai curat?

Spuneţi-ne şi voi părerea voastră despre acest subiect în comentarii!
0
3,557
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!