(VIDEO) Vă amintiţi de legendarele microbuze Mercedes-Benz T1? Designerul lor ne vorbeşte despre cum au fost create

19 August 2020, 21:59
Redacţia PiataAuto.md
Au fost lansate în anul 1977 şi au deschis, practic, un nou segment în lumea vehiculelor făcute să muncească. Au împânzit la un moment dat şi Chişinăul, în varianta lor de transport pasageri, fiind antrenate să slujească drept microbuze. Dar au fost extrem de populare în întreaga Moldova, ca vehicule de lucru greu.
Transportau cartofi, materiale de construcţie, marfă — orice. În anii 1990-2010 era cumpărate ca vehicule la mâna a doua în ţara noastră, pentru că nu-şi putea permite nimeni asemenea vehicule noi, şi apoi şi producţia lor a luat sfârşit în 1995, când s-a lansat Sprinterul.
Adevărul e că în toată lumea aceste microbuze Mercedes-Benz şi-au câştigat statut de legendă. Pentru că au fost gândite în anii `70, când cuvântul overengineering era lege la cei de la Mercedes-Benz. Pentru că rezistau şi înaintau dârz milioane de kilometri. Toată familia de modele a fost cunoscută drept T1 sau TN, la început numai pe intern, apoi şi public, dar totuşi mult mai mulţi le cunosc după diversele modele şi versiuni — 207 D, 208, 307 D, 308, 209 D, 210 D, etc.
Creatorul, designerul acestui model legendar a fost Stefan Heiliger. Născut în 1941, el şi-a făcut practica după universitate la Mercedes-Benz şi a fost angajat ulterior, în 1964, la marca germană, având 23 de ani pe atunci. A muncit exact până în 1977 în echipa celor de la Mercedes-Benz, până a predat în producţie legendarul microbuz Mercedes-Benz, designul căruia i-a fost încredinţat lui şi echipei sale. După asta, la 36 de ani a devenit profesor universitar de design în aceeaşi universitate unde a învăţat şi el. Avea ce preda studenţilor săi, fiind deja creatorul unui model legendă în lumea auto! Doar trei ani mai târziu, în 1980, şi-a deschis paralel propria casă de design, care-i poată numele, creând mai ales obiecte de mobilier interior, sub numele propriu, dar şi pentru marile mărci internaţionale. Casa de design e activă şi astăzi, iar acum, la vârsta onorabilă pe care o are, a fost invitat să vorbească despre modelul legendar pe care l-a creat, având în faţă şi un exemplar perfect păstrat al microbuzului Mercedes-Benz.
Şi apoi, ne uităm la omul care a creat maşina şi la creaţia sa. Omul a încărunţit şi are o vârstă care ne impune respect. Iar microbuzele Mercedes-Benz, create de el, mai aleargă şi astăzi în multe părţi ale lumii, la aproape jumătate de secol după ce au fost concepute şi la mai multe decenii după ce au fost produse! Vedeţi pasiune cu care creatorul legendei vorbeşte şi astăzi despre creaţia sa în video-ul de mai jos!
Atenţie, video-ul are subtitre în engleză, pe care vă rugăm să le activaţi.
1
4,396
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!