Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Atenţie şoferi! Evacuarea maşinilor la noua parcare specială poate avea loc 24/24 ore, dar returnarea - numai luni-vineri de la 8 la 17. La costuri uriaşe!

27 Septembrie 2020 - 21:30
Redacţia PiataAuto.md
În ultimele zile opinia publică a fost informată în goană despre activarea mecanismului de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar în Chişinău la o nouă parcare specială, iar poliţia s-a şi apucat de lucru. Intenţia e bună, problema celor parcaţi neregulamentar trebuie într-adevăr rezolvată, doar că detaliile din funcţionarea acestei parcări — programul ei şi costurile pe care vor trebui să le achite şoferii sunt de-a dreptul revoltătoare!
Programul de lucru e primul lucru revoltător, pentru că aparent, ea lucrează non-stop, dar nu şi pentru cei care vor dori să-şi ia cât mai repede automobilele evacuate, ca să achite costuri cât mai mici. Maşinile pot fi evacuate şi duse la această parcare 24 de ore din 24, dar returnarea lor înapoi proprietarilor poate avea loc doar de luni până vineri, de la 8:00- 17:00. Cu alte cuvinte, dacă cineva va avea ghinionul să-i fie ridicată maşina vineri seara, nu o va putea ridica decât luni în prima parte a zilei, fiind astfel forţat să achite un timp mult mai îndelungat de staţionare la parcarea specială!

Dincolo de asta, costurile întregii proceduri sunt cu adevărat uriaşe! Astfel, doar ridicarea automobilului pe evacuator din oraş şi transportarea lui la parcarea specială va costa 1,250 lei. Asta deşi costul unui serviciu similar la o companie de evacuatoare din Chişinău ar costa maxim 300-400 lei.

Mai apoi, timpul de staţionare la parcarea cu plată se măsoară în ore şi jumătăţi de ore de la ziua 0 până la ziua 6! Şi se va percepe o taxă de 65 lei per oră şi 40 lei pentru jumătate de oră. Şi doar dacă maşina stă mai mult de 6 zile în parcarea specială se va percepe o taxă de 450 lei pe zi! Respectiv, dacă maşina v-a vost evacuată vineri la ora 16:30, de exemplu, şi aţi observat situaţia la ora 17:02, ceea ce înseamnă că n-aveţi nici o şansă să o „eliberaţi” până luni dimineaţa, şi asta nu chiar la prima oră, pentru că cel mai probabil vor fi aglomerări pe acolo, haideţi să facem un calcul ce ar însemna asta în costuri. Presupunem că la ora 09:43 luni veţi reuşi să o luaţi. Aveţi două zile complete a câte 24 ore — sâmbătă şi duminică — în sumă de 48 de ore, plus 7 ore şi 30 minute din ziua de vineri, plus 10 ore din ziua de luni. În total — avem 65 ore şi 30 minute — ceea ce înseamnă 65 ore x 65 lei + 1 jumătate de oră x 40 lei = 4,265 lei!
Deci, suma totală a tuturor acestor „servicii” — evacuare plus timpul de staţionare — va fi de 5,515 lei într-un asemenea caz ”fericit” de week-end, când maşina a fost luată chiar la sfârşitul programului vineri şi întoarsă imediat după începutul programului luni. În practică, s-ar putea să avem încă ore în plus, care vor duce suma reală până după 6,000 lei sau chiar mai mult.

Aici nu includem şi suma amenzii propriu-zise, de câteva sute de lei, şi n-o includem pentru că anume ea e costul corect, onest, care reprezintă plata pentru încălcarea propriu-zisă comisă. Marea întrebare e de ce cetăţeanul va fi obligat, stors practic, să achite costuri exorbitante cât un salariu mediu pe economie nu pentru încălcarea propriu-zisă, ci pentru proceduri şmechere aferente încălcării, practicate prin aşa-numite „derogări” aprobate într-un regulament intern al unui SRL? Cine a permis ca evacuarea să aibă loc 24 de ore din 24, în timp ce returnarea — numai în ore „comode”? De ce maşina ar trebui ţinută ostatică 3 zile pentru una din cele mai elementare încălcări în trafic, în timp ce şoferul băut cu Mercedesul de pe str. Alecu Russo de astă vară, după care s-au gonit 6 echipaje de poliţie, a fost lăsat şi el, şi maşina să plece acasă în aceeaşi seară de duminică? De ce se pedepeşte nu pentru încălcarea propriu-zisă, ci prin mecanisme absurde de „implementare” a ei?

Ce credeţi, e revoltător ce se întâmplă? Atunci spuneţi-vă părerea, daţi mai departe, pentru că de aici încolo noi, susţinuţi de voi toţi din comunitate, vom săpa şi insista pe la toate aceste mecanisme şi instituţii, ca să vedem cum de se admite una ca asta!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter