Gaz-benzină din uzină: acum şi Audi A3 Sportback de generaţie nouă are o versiune alimentată cu gaz

21 Septembrie 2020, 15:31
Denis Godorozea
Audi menţine tradiţia de a oferi o gamă extrem de variată de motorizări pentru modelele sale — compacta de generaţie nouă Audi A3 Sportback beneficiază acum de o versiune nouă, numită g-tron, cu motor alimentat cu gaz natural comprimat, din uzină. Să vedem ce motor are sub capotă versiunea respectivă şi cât de eficient poate fi acesta.
Aşadar, versiunea respectivă a primit indicele 30 g-tron în portofoliul nemţilor. În această ipostază maşina poate fi deja comandată în Germania, la un preş de pornire de puţin peste 30,500 euro, inclusiv taxele. Dar cum devine clar şi din denumire, motorizarea respectivă este disponibilă doar în versiunea Sportback, deci un hatch cu 5 uşi. Totodată, instalarea rezervoarelor de gaz în partea de jos a maşinii, precum pe schema de mai jos, a impus anumite limitări în materie de practicism, or A3 Sportback 30 g-tron are un portbagaj de 280 litri, sau cu 100 litri mai mic decât hatch-urile similare cu motoare tradiţionale.
În schimb, g-tron este simţitor mai eficient pentru buzunarul posesorului, dar şi mai prietenos cu mediul înconjurător. Constructorul din Ingolstadt promite, că în varianta respectivă maşina produce cu circa 20% mai puţin dioxid de carbon, comparativ cu un motor alimentat doar cu benzină. Fireşte, acest hatch are şi un rezervor de benzină, dar unul mai mic decât cel standard, de doar 9 litri.
Sub capota compactei cu gaz natural comprimat s-a situat unitatea turbo de 1.5 litri, ce livrează 131 CP şi 200 Nm. Deci un nivel nu prea spectaculos ca pentru un 1.5 TFSI modern, dar suficient pentru o compactă de dimensiunile A3 Sportback. În această ipostază g-tron poate accelera până la 100 km/h în 9.7 secunde, viteza maximă fiind de 211 km/h.
Dar marele avantaj pentru cumpărător este eficienţa pe care o oferă o maşină alimentată cu gaz natural comprimat. Constructorul promite pentru noul g-tron un consum mediu de circa 3.5 kg de gaz per 100 km parcurşi. Rezervoarele de gaz cu un volum total de 18 kg îi promit, astfel, o autonomie de 445 km maşinii, iar asta fără consum de benzină. Trecerea sistemului de la alimentare cu benzină la gaz are loc absolut automatizat, or nu sunt prevăzute comenzi dedicate.
0
1,379
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!