Industria aeronautică, inspirată de automobilele cu hidrogen? Airbus prezintă proiectul revoluţionar ZEROe

22 Septembrie 2020, 15:54
Denis Godorozea
Zilnic, timp ce noi ardem combustibil în ambuteiaje, undeva pe albastrul cerului zboară sute, chiar mii de avioane, care tot produc emisii nocive. Însă dacă în trafic surprindem tot mai des vehicule de generaţie nouă, alimentate cu electricitate, care nu poluează mediul înconjurător, apariţia unor asemenea avioane pare imposibilă şi incredibilă, nu? Ei bine, cei de la Airbus sunt convinşi că vor putea schimba industria aeronautică în următorii 15 ani.
Proiectul aeronavelor ecologice poartă denumirea ZEROe, iar francezii pregătesc concomitent 3 avioane cu zero emisii pentru diverse scopuri, capabile să transporte până la 200 persoane la bord, pe distanţe similare cu aeronavele contemporane, alimentate cu combustibil. Tehnologia este, însă, revoluţionară şi aparent prea costisitoare la ora actuală.
Potrivit informaţiilor preliminare, aeronavele vor putea zbura datorită unui sistem de propulsie pe bază tehnologiilor cu hidrogen, care va fi stocat la bordul avionului. Avioanele vor fi echipate cu motoare cu turbine asemănătoare cu cele clasice, care vor fi alimentate cu gaz modificat pe bază de hidrogen. Astfel, constructorul sugerează că în timpul zborului avioanele nu vor produce emisii poluante, ba mai mult de atât, hidrogenul utilizat în sistem va fi extras din apă cu electroliză, ecologic, iar anume acest proces rămâne a fi foarte costisitor la moment.
Aeronavele se prezintă într-o serie de schiţe computerizate, însă curând prototipurile reale vor ajunge la etapa de teste, urmând să fie verificate minuţios pe parcursul următorilor 15 ani. Astfel, zborurile comerciale în cadrul proiectului ZEROe lansat de Airbus vor începe nu mai devreme de anul 2035, iar până atunci navele vor executa inclusiv curse aeriene de teste.
Şi totuşi, potrivit oficialilor Airbus, aspectul exterior şi substratul tehnic ar putea simţi eventual modificări majore, or hidrogenul are nevoie de spaţii de stocare diferite în raport c ucombustibilul de avioane clasic. Chiar şi aşa, se pare că inginerii şi designerii Airbus au identificat cel puţin trei forme potrivite pentru viitoarele aeronave.

Cel mai mare avion din seria ZEROe va putea transporta până la 200 persoane la distanţe de până la 2,000 mile marine, echivalentul a 3,704 kilometri, deci insuficient pentru un zbor transatlantic, de exemplu, dar tocmai potrivit pentru distanţele dintre ţările Uniunii Europene.
0
1,604
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!