Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Nici un ban în buget din noul mecanism al evacuării automobilelor la parcarea specială din Chişinău, doar TVA din activitate!

30 Septembrie 2020 - 11:41
Ilie Toma
După ce noul mecanism al evacuării automobilelor parcate neregulamentar a demarat în forţă în Chişinău, cu ridicarea a nenumărate automobile din toate sectoarele oraşului, am solicitat celor de la Inspectoratul General de Poliţie, instituţie care a contractat agentul economic ce gestionează noua parcare specială, să ne ofere date din contractul încheiat şi caietul de sarcini al licitaţiei, dar şi mai multe informaţii despre cum şi unde vor fi direcţionate resursele financiare încasate.
Astfel, astăzi am reuşit să obţinem, într-o discuţie cu Şeful Direcţiei Juridice a IGP, Viorel Cernăuţeanu, informaţii detailate despre contractul închieat între IGP şi SRL Magda-Tur, gestionarul parcării speciale, dar şi despre mecanismul pus în aplicare de curând.

Astfel, ni s-a comunicat că bugetul public nu va încasa nimic, nici un ban, din banii achitaţi de şoferi pentru evacuarea automobilelor şi staţionarea lor la parcarea cu plată! Doar amenda achitată pentru parcarea neregulamentară merge în buget. Toţi banii colectaţi dă către agentul economic, gestionar al parcării, rămân în gestiunea acestuia!
Întrebat de ce s-a recurs la un asemenea mecanism pentru asigurarea unui serviciu de utilitate publică, Dl. Cernăuţeanu ne-a comunicat că nu ar fi normal ca statul să mai solicite aplicarea unui suprapreţ peste aceste servicii, doar pentru a genera încasări suplimentare în buget, şi dacă ar fi făcut-o, probabil ar fi fost acuzat că se îmbogăţeşte pe spinarea cetăţenilor.

Unicii bani, pe care statul îi va încasa din toate resursele financiare achitate de cetăţeni gestionarului parcării sunt impozitele standard, ce derivă din activitatea oricărui agent economic, în special TVA-ul din activitate.

Dar aici a apărut o dilemă, întrucât ieri au apărut online primele bonuri eliberate de gestionarul parcării, în care era indicată o cotă 0% a TVA. Dl. Cernăuţeanu a ţinut să menţioneze în mod special acest aspect, întrucât ei au observat acest fapt încă înainte ca primele bonuri să fie postate online şi au cerut explicaţii, pentru că agentul economic este plătitor de TVA, paralel notificând şi Inspectoratul Fiscal despre situaţia creată. S-a constatat că agentul economic ar avea mai multe aparate de casă, inclusiv mobile, iar unul dintre acestea ar fi fost programat greşit la afişarea componentei de TVA. Problema a fost remediată, iar acum toate bonurile emise conţin TVA-ul standard de 20%. Mai mult ca atât, reprezentantul IGP ne-a comunicat că după constatarea acestei erori, toţi cetăţenii care primiseră bonuri eronate cu 0% TVA au fost contactaţi pentru a veni la sediu, a înapoia bonurile vechi şi a primi altele noi.
Sursa foto: Facebook / Cornescu Cristina

Şeful secţiei juridice a IGP a mai ţinut să menţioneze că preţurile practicate de noua parcare specială, inclusiv costurile evacuării cu manipulator, sunt mai mici decât cele generale de pe piaţă, aici atrăgându-ne atenţia că e vorba de evacuatoare cu macara şi manipulatoare, nu din cele simple cu troliu.

Totuşi, noi am vrut să obţinem nişte detalieri despre situaţia în care întreg mecanismul creat şi lansat acum, al unui serviciu de utilitate publică, în scop de ordine publică, desemnat de o instituţie publică unui operator la nivel de oraş, nu generează nimic în plus pentru bugetul public, decât încasarea amenzilor, care puteau fi încasate şi fără evacuarea acelui mijloc de transport. De facto, am întrebat dacă nu obţinem situaţia în care echipaje întregi de inspectori de poliţie, timpul de lucru al cărora este achitat din bugetul statului, lucrează preponderent în beneficiul financiar al unui agent economic privat în această situaţie?
Ni s-a răspuns că nici într-un caz această supoziţie nu poate corespunde adevărului, or, poliţiştii muncesc în acest caz, ca şi în alte, întru asigurarea ordinei publice, conform legii de care se ghidează. Mai mult ca atât, ni s-a specificat că, dacă înainte se permitea ridicarea plăcuţelor de înmatriculare de la automobile parcate neregulamentar, acum acest fapt nu e permis, iar astfel numărul şoferilor şmecheri, care sfidau poliţiştii care voiau să le întocmească amenzi, crescuse simţitor. Odată cu aplicarea mecanismului de evacuare, loc de şmecheri şi şmecherii nu a mai rămas.

Totuşi, vrem să vă expuneţi şi voi părerea în comentarii: vi se pare normal ca din întregul nou mecanism al evacuării automobilelor la parcarea cu plată bugetul statul să nu încaseze nici un ban?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter