Operatorul din maşina autonomă Uber, care a accidentat fatal un biciclist, a fost acuzat de omor din imprudenţă

18 Septembrie 2020, 15:47
Redacţia PiataAuto.md
Ceva mai mult timp în urmă, cei de la Uber aveau un program foarte intens de dezvoltare a automobilelor conduse autonom. Maşinile le fuseseră furnizate de cei de la Volvo, iar Uber se ocupa de softuri, radare, compilări de informaţii, pentru a perfecţiona tehnologia şi a ajunge într-un final la etapa în care maşinile s-ar fi condus singure.
Doar că în anul 2017 a avut loc un prim accident, când o maşină s-a răsturnat, după care testele au fost suspendate pe o perioadă. Ulterior testele au fost reluate, dar în 2018, s-a produs un nou accident în oraşul Tempe din Arizona, SUA, de această dată mai tragic, o maşină lovind un biciclist pe o stradă slab iluminată, în urma acestui fapt biciclistul decedând.
Atunci testele au fost din nou suspendate, iar marea întrebare a fost cine e de vină: maşina autonomă, care ar fi trebuit să frâneze, inginerii care au gândit softul, sau cel de la volan — or, acele maşini autonome de test aveau câte un operator Uber, rolul căruia era să urmărească procesul şi să intervină în caz de urgenţă.

Ei bine, după doi ani de anchetă, poliţia a decis să-i înainteze acuzaţii operatorului care se afla la volan în acel moment. Ei au constatat că acesta avea privirea îndreptată în jos în momentele de dinaintea accidentului, în timp ce maşina se deplasa cu 63 km/h şi n-a intervenit să frâneze vehiculului deşi era responsabilitatea lui să urmărească drumul. În imaginile de pe camera de bord nu se vedea, însă, ce anume făcea operatorul.
Însă investigaţiile au mers mai departe, fiind solicitate date de la serviciile de streaming. Informaţiile venite de la serviciul Hulu au confirmat că operatorul privea un episod dintr-un film serial atunci pe telefonul său mobil — The Voice.

Aşadar, aceste informaţii au stat la baza înaintării acuzaţiilor de omor din imprudenţă. Operatoul nu-şi recunoaşte vina, aşa că o eventuală condamnare a lui sau absolvire de vină va fi dată de instanţa de judecată, după un proces care urmează să înceapă în curând.
0
2,388
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!