Premieră europeană: Renault Arkana! Aşa va arăta SUV-ul coupe care va ajunge şi în ţara noastră

23 Septembrie 2020, 11:41
Denis Godorozea
Renault a pregătit o premieră mult aşteptată în Europa — noul SUV coupe Arkana se prezintă în versiunea destinată pieţelor Bătrânului Continent şi anume în aşa ipostază modelul va ajunge să fie vândut şi în ţara noastră. Maşina e total diferită de varianta comercializată acum în Rusia, iar diferenţele se limitează nu doar la actualizări stilistice, de interior, dar şi la nivel de substrat tehnic, or Arkana europeană are, printre altele, şi o versiune cu propulsie hibridă!
Aşadar, versiunea europeană Arkana vine cu un aspect exterior mai agresiv, primele imagini publicate de francezi surprind SUV-ul coupe în varianta R.S. Line. Pachetul aduce o bară de protecţie faţă nouă, cu incizii de aer generoase. La posterior se regăseşte o bară redesenată cu un difuzor inclus şi două terminaţii integrate pentru sistemul de evacuare. Celelalte elemente par a fi identice, dar e şi firesc în contextul goanei după unificarea gamei de modele pentru reducerea costurilor şi menţinerea unui preţ atractiv pentru cumpărători, nu?
Tehnic această versiune Arkana este complet diferită de cea rusească, având la bază platforma modulară CMF-B, care stă la baza celor mai noi modele din gamă şi prevede instalarea unor propulsoare mai eficiente şi performante sub capotă, concomitent cu integrarea celor mai noi sisteme de siguranţă activă conform standardelor europene. Asta pe când Arkana rusească are la bază platforma Daciei Duster de primă generaţie, deşi o versiune îmbunătăţită a ei.
Astfel avem aici un interior înobilat, realizat într-un stil similar cu cel mai nou Renault Captur. În variantele de top Arkana va avea un instrumentar de bord digital, un ecran generos al sistemului multimedia, în formă de tabletă amplasată vertical. Arkana surprinde prin lumina ambientală decorativă şi inserţiile din fibră de carbon în cazul versiunilor R.S. Line. Desigur, clienţii vor putea alege dintr-o gamă variată de tipuri de tapiserie şi inserţii decorative.
Francezii anunţă că versiunea europeană a SUV-ului coupe are, cel puţin iniţial, o gamă formată doar din motorizări hibride. Dar, de fapt, gama este prezentată de o versiune hibridă E-TECH, cu motor electric dedicat, şi alte două motorizări pe benzină clasice, TCe, unde motoarele sunt asistate de un sistem electric de 12 V în cadrul sistemului arhitecturii mild-hybrid.
Variantele pe benzină TCe 140 şi TCe 160 au la bază benzinarul nou, dezvoltat în cooperare cu Daimler, de 1.33 litri, cu 4 cilindri. Acesta oferă, respectiv, 140 sau 160 CP. Varianta de top E-TECH Hybrid (de fapt, un plug-in hybrid) are la activ 140 CP. Constructorul sugerează, că sistemul este identic cu cel debutat mai devreme pe Megane şi alte modele compacte din gamă, astfel, acesta are la bază un benzinar de 1.6 litri şi două motoare electrice, însă în cazul Megane sistemul livrează cumulativ 160 CP. Sistemul are la bază o baterie de 9.8 kWh, ce promite o autonomie electrică de 65 km. Aceste cifre sunt valabile, însă, pentru Megane, iar caracteristicile dinamice pentru noua Arkana europeană urmează să fie anunţate mai târziu.
Lansarea comercială va avea loc în prima jumătate a anului viitor, urmând ca preţurile să fie anunţate mai aproape de startul vânzărilor. Cel mai probabil, tot în acea perioadă SUV-ului coupe stilat va ajunge şi în ţara noastră.
0
9,679
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!