(VIDEO) Siguranţa maşinilor legendare: crash teste cu Mercedes-Benz W123, W140, W201, dar şi BMW E36, E38 şi E31

12 Septembrie 2020, 12:03
Ilie Toma
EuroNCAP a apărut abia în 1996, primele partide mari de teste fiind făcute în 1997. Dar asta nu înseamnă că toate modelele produse până în acel an nu aveau gândită siguranţa pasagerilor.
E la fel de adevărat, însă, că nu toţi producătorii aveau aceeaşi grijă. Unii, mai nepăsători şi care ţinteau preţuri foarte mici pentru maşinile lor, nu se ocupau decât de nişte chestii absolut elementare în materie de siguranţă, iar pe cele un pic mai avansate le preluau abia după ce deveneau răspândite în industrie. Alţii, însă, îşi concepeau încă de prin anii 1960-1970 maşinile cu structura gândită pentru impact, cu oţel de diferite grade de rigiditate, cu zone de absorbţie, cu celule de siguranţă, ba chiar şi cu sisteme de siguranţă active, nu doar pasive.
Printre producătorii care duceau cea mai asiduă muncă la siguranţă tronau Volvo şi Mercedes-Benz, iar ulterior acestei ligi s-a alăturat şi BMW, iar liga a continuat să se lărgească. Anume aceşti producători dedicau eforturi majore pentru echipe de ingineri, anume ei făceau propriile crash teste la modele care urmau a fi lansate, testând tot felul de scenarii posibile. Şi făceau asta atunci când nu-i impunea nimeni, doar de dragul respectului pentru cumpărătorii lor şi a reputaţiei care şi-o câştigau. Nu erau o raritate situaţiile în care aceşti producători distrugeau şi peste 30 de maşini în asemenea teste interne până la perfecţionare şi lansare!
Şi da, conform standardelor de azi siguranţa acelor maşini era încă departe de ideal, dar asta e absolut firesc, pentru că evoluţia se face întotdeauna cu paşi. Noi însă, vrem să vă arătăm mai jos câteva din asemenea crash teste interne, neobligatorii, făcute în acei ani de demult pentru câteva din modelele legendare Mercedes-Benz şi BMW pe care le îndrăgim cu toţii azi: Mercedes-Benz W123, W140, W201 (cunoscut şi ca Mercedes-Benz 190, sau primul C-Class), iar din gama BMW în video-ul de mai jos sunt incluse Seria 3 E36, Seria 7 E38, Seria 8 E31.
0
5,295
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!