Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

A fost desemnat modelul celor 100 de autobuze care vor fi achiziţionate în Chişinău. Cum arată şi ce caracteristici are

10 Octombrie 2020 - 15:29
Redacţia PiataAuto.md
Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunţat astăzi că grupul de lucru al Primăriei Municipiului Chişinău, responsabil pentru desemnarea câştigătorului licitaţiei pentru procurarea a 100 de autobuze, şi-a dat verdictul, votând unanim în favoarea producătorului Isuzu, prin uzina sa din Turcia.
E vorba de modelul Isuzu Citiport Low Floor, propulsat de un motor diesel de origine Cummins, într-o ipostrază de 293 CP, conform cu normele Euro 5. Motorul e cuplat la o cutie automată cu 6 rapoarte de origine ZF, iar habitaclul autobuzului are sistem de climatizare de 39 kW. Autobuzul poate transporta 107 pasageri şi măsoară 12.03 metri lungime.
Preţul din ofertă a fost de 156,400 dolari SUA per unitate, dar acesta nu era cel mai mic preţ din cele 4 modele finaliste, pe care redacţia noastră le-a analizat în detaliu conform ofertelor depuse. De fapt, modelul celor de la Isuzu era al doilea cel mai scup din cele 4, doar Otokar fiind mai scump. În aelaşi timp, modelul belarus MAZ avea un preţ de ofertă mai mic, de 153,500 dolari pe unitate, iar modelul turcesc BMC — un preţ de 149,500 dolari SUA per unitate.
Primarul a precizat, însă, că la baza deciziei a stat raportul calitate-preţ, oferit de producător. Aparent, această declaraţie pare oarecum neclară, întrucât 3 din cele 4 autobuze au platforme tehnice identice şi motoare aproape identice. Însă detalizările ulterioare ale primarului au pus accent pe oferirea de către producătorul turc Isuzu a unei garanţii de 5 ani pentru cele 100 de autobuze livrate Chişinăului, perioadă în care tot producătorul va acoperi costurile deservirii lor tehnice periodice, cu manoperă şi consumabile. Luând în considerare că parcursul anual estimat pentru un autobuz din Chişinău este de 80 mii km, în 5 ani asta ar însemna costuri acoperite pentru 400,000 km, iar acest fapt cu siguranţă poate fi tratat un beneficiu demn de luat în considerare, mai ales că în caietul de sarcini primăria stipula o garanţie minimă şi costuri acoperite pe o periaodă de doar 2 ani.

Aşadar, acesta e autobuzul pe care-l vom vedea în următorii ani pe străzile Chişinăului. Nu va fi de culoare galbenă, ca-n acest imagini, ci albastră. Ce părere aveţi de modelul desemnat câştigător?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter