Aşa arată un Unimog care a slujit mai bine de jumătate de secol în armata elveţiană şi acum e de vânzare!

20 Octombrie 2020, 19:24
Ilie Toma
Armata elveţiană e deja legendară în modul în care foloseşte vehiculele Unimog pe care le are în dotare. Se pare că militarii de acolo sunt cei mai mari fani Unimog, întrucât de peste jumătate de secol sunt printre cei mai fideli clienţi ai mărcii, iar vehiculele sunt cu adevărat indestructibile.
Mai mult ca atât, acum vreo zece ani, când s-a pus problema ecologică şi militarii s-au întrebat dacă n-ar fi cazul să reînnoiască parcul doar din cauză că motoarele diesel ar fi deja prea vechi, nicidecum că ar fi ceva nefuncţional, până la urmă s-a decis ca cei de la Daimler să fie contractaţi pentru a monta filtre adiţionale pe aceleaşi maşini din anii ’50, ca acestea să se conformeze noilor standarde. Şi foarte repede vehiculele au făcut un salt brusc la Euro 4, 5 sau chiar Euro 6, primind şi un sistem cu AdBlue. Dar armata a economisit astfel resurse uriaşe, păstrând în continuare nişte maşini care slujeau deja de mai bine de jumătate de secol.
Iar vehiculul de care vorbim azi e un Unimog 2010, iar 2010 nu e anul fabricării, ci numele modelului. E un model foarte vechi şi e un soi de camion offroader decapotabil, care s-a produs doar între ani 1951 şi 1953! Iar exemplarul din imagini a fost fabricat în 1952, fiind din start livrat armatei elveţiene, unde a fost pus la evidenţă abia în septembrie 1953.
Acest mastodont cu roţi uriaşe are tracţiune integrală permanentă, cu diferenţiale blocabile, iar cutia sa de viteze e extrem de interesantă, având 6 trepte pentru deplasarea înainte şi două trepte pentru marşarier. Chiar dacă pare un gigant, propulsia e asigurată de un motor diesel de doar 25 CP, de 1.8 litri capacitate cilindrică. Fireşte, vorbim de un motor aspirat natural. De calităţi dinamice nici nu mai face să vorbim, aici important e ca maşina asta să înainteze oriunde şi în orice condiţii.
Iar partea deosebit de interesantă e fel în care arată acest Unimog 2010 azi, la 68 de ani de când a fost fabricat! După cum ştiţi, armata elveţiană se antrenează intens, dar n-a luptat în nici un război de nenumărate secole încoace. Aşa că parcursul de azi al acestui vehicul e de doar 22,001 km! Deci, aproape nou, cum ar veni!
Maşina a fost revigorată tehnic de curând, având punţile reparate capital, noi cilindri pentru sistemul de frânare — frânele, apropo, sunt cu tamburi pe ambele punţi — un nou radiator, un nou filtru de diesel, toate lichidele înlocuite şi a primit chiar şi 4 anvelope noi, la fel ca şi cele folosite în toată exploatarea sa din armata Elveţiei.
În rezultat, acest Unimog e cu siguranţă unul din cele mai excentrice vehicule pe care le poţi găsi azi în lume, pentru colecţie sau pur şi simplu pentru spirit de militărie şi vânătoare. Iar faptul că maşina asta chiar a slujit armatei elveţiene îi adaugă imediat o valoare importantă.
Azi ea e vândută cu exact 24,000 franci elveţieni, ceea ce ar fi cam 22 mii euro. Ce zici? Îşi merită banii? Ce crezi că ai putea face cu el, dacă l-ai deţine?
0
11,711
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!