Acesta e autobuzul electric care va transporta elevi într-un oraş nordic din Alaska! Va face faţă?

15 Octombrie 2020, 14:14
Denis Godorozea
Primul autobuz electric din statul american Alaska a fost livrat în orăşelul Tok — este vorba despre creaţia 100% electrică a companiei americane Thomas Built Buses, parte a concernului Daimler, care este cel mai mare furnizor de autobuze de şcoală din SUA, renumitele modele de culoare galbenă, pe care cu toţii le-am văzut cel puţin în filmele de la Hollywood. De câţiva ani compania oferă opţiunea unui autobuz electric, dar abia acum, pentru prima dată, un asemenea model va circula în condiţii dure de Alaska.
Orăşelul Tok este situat în apropiere de frontieră cu Canada, la 500 km de Anchorage, unul dintre cele mai mari oraşe din Alaska. Totodată, Tok se află ceva mai la nord de Anchorage şi capitala Juneau, iar astfel condiţiile climaterice de acolo sunt mai dure. Vara temperatura medie a aerului poate atinge, rareori, 20 grade Celsius, pe când iarna temperatura oscilează între -15 şi -20 grade, uneori coborând chiar şi până la -35 grade Celsius. Condiţii extrem de dure chiar şi pentru un automobil clasic cu motor termic, dar tocmai perfecte pentru a testa practic capacitatea unui autobuz electric de a face faţă acestor provocări.
Astfel, în Tok a fost livrat un singur autobuz electric, care va deservi elevii de acolo. Un autobuz va fi suficient, or în Tok există o singură şcoală, iar numărul populaţiei abia de depăşeşte 1,200 persoane. Autobuzul electric este, fireşte, simţitor mai scump decât cele convenţionale, având un preţ de peste 350,000 dolari, însă autorităţile anticipează că această investiţie va fi recuperată în scurt timp datorită economiilor la combustibil. De altfel, s-au făcut şi nişte calcule elementare.
Potrivit estimărilor, o milă de parcurs (1.6 km) va costa autorităţile circa 19 cenţi americani, cu mult mai puţin decât costă un parcurs similar în cazul unui autobuz alimentat cu motorină — 57 cenţi mediu. Dar autorii proiectului au mai găsit o soluţie pentru a reduce costurile de energie, urmând să achiziţioneze panouri solare şi, cel mai probabil, baterii, care să ajute la realimentarea rezervelor de energie a autobuzului.
Constructorul promite o autonomie de 135 mile pentru acest autobuz electric, echivalentul a 217 km. În mod normal, zilnic autobuzul şcolar din Tok parcurge nu mai mult de 70 mile (112 km) pentru a transporta elevii la şcoală şi apoi acasă. Deci chiar şi în condiţii dure cu temperaturi joase, această autonomie va fi suficientă, chiar şi cu sistemul de climatizare inclus pentru a încălzi aerul la bord.
0
1,784
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!