Americanii au calculat cât de accesibilă este exploatarea unui electromobil în raport cu maşinile cu motoare clasice

6 Octombrie 2020, 17:39
Denis Godorozea
Americanii de la Consumer Reports şi-au propus să afle cât de accesibilă poate fi exploatarea unor maşini electrificate în raport cu cele echipate cu motoare clasice cu combustie internă pe termen lung. În acest sens, au realizat un studiu, în care au inclus costurile de întreţinere, deservire tehnică periodică (schimb de ulei, filtre, plăcuţe de frânare etc.) şi eventuale costuri de reparaţie, iar astfel au determinat costuri de exploatare medii pentru trei tipuri de sisteme de propulsie: 100% electrice, de tip plug-in hybrid şi pe benzină.
În cadrul studiului experţii au acumulat date de la diverşi utilizatori, cu condiţia că aceştia parcurg anual între 3,200 şi 100,000 kilometri. În această ordine de idei, a fost identificat preţul mediu de exploatare per o milă de parcurs (1.6 km), dar şi preţurile de întreţinere în funcţie de parcursul maşinii, în categorii între 0—50,000 mile, 50,000—100,000 mile şi 100,000-200,000 mile. Cert este că preţul de exploatare per milă creşte simţitor odată cu parcursul indicat de odometru, iar cea mai mare creştere se atestă anume la maşinile ce motoare cu combustie internă. De menţionat, că pe întreaga durată de exploatare, maşinile plug-in hybrid sunt chiar mai accesibile în exploatare per milă în raport cu cele electrice!
Astfel, studiul realizat arată că costul mediu de întreţinere pentru un electromobil cu parcurs de până la 200,000 mile (321,869 km) este de 6,200 dolari americani. Întreţinerea unui PHEV într-o limită similară de parcurs va costa cu 200 dolari mai puţin, în timp ce un automobil cu motor cu combustie internă îl costă pe proprietar aproximativ 12,200 dolari, deci de două ori mai scump. Fireşte, preţurile nu includ şi cheltuielile pentru combustibil sau energie electrică, dar cert este că şi la acest capitol electromobilele sunt simţitor mai avantajoase.
0
1,589
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!