Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Aston Martin are viitor: Mercedes-Benz va cumpăra 20% din acţiunile britanicilor

29 Octombrie 2020 - 16:26
Denis Godorozea
Aston Martin a fost într-o criză profundă de ani buni încă până la pandemia de coronavirus — compania britanică a schimbat în timp mai mulţi proprietari şi înregistra pierderi de sute de milioane de euro. Pandemia doar a agravat starea lucrurilor, astfel încât cei de la Aston s-au văzut nevoiţi să renunţe la ideea lansării electromobilului RapidE, model ce era foarte aproape de producţia de serie dar nu uimea prin substratul său tehnic înapoiat.
Ceva mai devreme Aston Martin a dat startul unei restructurizări de amploare şi împrospătare a gamei de modele. Constructorul a investit în dezvoltarea unor hypercar-uri de generaţie nouă, continuând actualizarea gamei existente, dar s-a aventurat în crearea unor hypercar-uri absolut noi, cu motoare poziţionate central, concomitent investind în lansarea primului lor SUV de serie. Toate aceste investiţii în lipsa unui miracol comercial au rezultat în pierderi de 110 milioane lire sterline într-un singur an, 2019. Efectele pandemiei de la începutul acestui an au mai cauzat pierderi adiţionale de 300 milioane lire, în doar câteva luni.

Dar se pare că acum partenerii de la Daimler sunt gata să le ofere o mână de ajutor. La începutul acestui an Aston Martin a identificat un nou şef, care a devenit şi un investor important — miliardarul canadian Lawrence Stroll. Ulterior a fost luată decizia de a aşeza în fotoliul de CEO al companiei fostul şef Mercedes-AMG Tobias Moers, iar abia acum britanicii sunt gata să dezvăluie planurile de dezvoltare pe termen mediu şi termen lung.
În noua postură Tobias Moers a făcut tot posibilul să grăbească producţia şi lansarea comercială a lui DBX, un rival pe cinste pentru Lamborghini Urus şi Porsche Cayenne. Conducerea anticipează că anume acest model va îmbunătăţi starea companiei pe termen scurt, ţinând cont de cererea extrem de mare în segment. Ulterior va fi pus în aplicare şi planul propriu-zis de restructurizare — Aston Martin urmează să emită acţiuni noi, care să ajungă în posesia celor de la Mercedes-Benz, care deţine acum o cotă de 5% din totalul acţiunilor. Această decizie va majora cota germanilor până la 20%, iar astfel Mercedes-Benz va deveni unul dintre cei mai mari acţionari ai companiei. Ce va obţine Aston Martin în schimb? Nu, nu investiţii directe, ci acces la tehnologiile germanilor. Şi nu vorbim doar de platforme şi motoare performante, dar cel mai important de platforme dedicate electromobilelor şi motoare electrice! Astfel, RapidE va fi dat uitării, or gama Mercedes-Benz EQ pregăteşte un adevărat boom pe piaţa electromobilelor începând cu anul viitor. Tot aceste maşini vor sta într-un mod sau altul la baza supercar-urilor electrice Aston Martin.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter