Efectele devalorizării rublei: maşinile rulate costă astăzi mai scump decât când au fost cumpărate ca noi

13 Octombrie 2020, 13:21
Denis Godorozea
Rubla rusească continuă să se devalorizeze în raport cu principalele monede internaţionale, stabilind anti-recorduri de la o lună la alta. Printre principalele motive se enumeră sancţiunile impuse de statele occidentale din 2014 şi până în prezent, dar şi scăderea preţului pentru ţiţei la nivel mondial.
Cetăţenii Federaţiei Ruse simt efectele devalorizării în viaţa de zi cu zi, prin majorarea preţurilor pentru produse, inclusiv automobile. De exemplu, marca Lada a majorat preţurile pentru automobilele noi de 5 ori în acest an. Astfel, cetăţenii încearcă să se adapteze metamorfozelor pieţei, stabilind preţuri mai mari şi pentru automobilele rulate. În consecinţă, maşinile cu vârsta de 2 ani costă acum mai scump pe piaţa vehiculelor rulate decât au costat în momentul achiziţiei în 2018, fiind noi, expuse în showroom!
Un studiu în acest sens a fost realizat de specialiştii din cadrul reţelei Automama. De exemplu, Renault Duster indica în 2018 un preţ minim de 810,000 ruble ruseşti (circa 8,900 euro), iar astăzi ajunge să coste similar pe piaţa automobilelor rulate, iar în funcţie de starea tehnică, nivelul de echipare şi parcursul indicat de odometru — chiar şi mai scump de atât. Acelaşi lucru se atestă acum şi cu modele precum Toyota Camry şi Volkswagen Tiguan, lideri de segment, ce indică un preţ mediu de 2.2 milioane ruble (circa 24,200 euro), pe când mai devreme preţul pentru aceste modele pornea în Rusia de la sub 2 milioane ruble.
Mai mult de atât, din luna mai a acestui an şi până în septembrie, piaţa automobilelor rulate a indicat o majorare a preţurilor cu aproximativ 7% sau 46,000 ruble (500 euro), de la 710 mii până la 756 mii ruble (8,320 euro). Printre principalele motive de majorare experţii enumeră majorarea preţurilor automobilelor noi (cu circa 10% în ultimele luni) şi devalorizarea rublei în raport cu principalele monede internaţionale. Experţii anticipează o majorare a preţurilor pe piaţa automobilelor rulate de până la 10% până la sfârşitul acestui an.
0
1,664
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!