Explicăm pentru profesionişti: cardul Routex pentru companiile din Moldova şi toate avantajele sale

19 Octombrie 2020, 10:14
Ilie Toma
De curând, cardul internaţional Routex a devenit acceptat şi în Republica Moldova, în întreaga reţea a staţiilor Petrom Moldova, iar asta înseamnă că toţi deţinătorii acestui card, indiferent de ţara în care a fost eliberat, pot face uz deplin de el şi în Moldova. De cealaltă parte, acest fapt a deschis şi companiilor din Moldova oportunitatea de a avea carduri Routex, pe care să le folosească, la rândul lor, atât la nivel naţional, cât şi în călătoriile internaţionale.
Pentru cei care încă nu sunt familiarizaţi cu acest card şi sistemul internaţional din care face parte, vom spune că, în esenţă, Routex este un card de combustibil, dar şi servicii şi produse aferente, care poate fi folosit ca un instrument de plată universal, în peste 20,000 locaţii din peste 30 de ţări europene, dintre care 2,000 sunt staţii OMV (inclusiv peste 80 staţii Petrom Moldova şi peste 400 de staţii Petrom România). Cu el se pot achita alimentările cu carburant, dar şi aproape orice altă piesă consumabilă, de care ar putea fi nevoie în timpul unei deplasări, sau costuri aferente unei călătorii — lichid AdBlue, becuri noi, spălătorie, viniete, taxe de autostrăzi, taxe de parcări ale camioanelor, eventuale amenzi, ba chiar şi o cafea sau un sandwich. Se pot comanda chiar şi device-urile de bord pentru plata automată a taxelor de autostrăzi! La nivelul Europei, cardul Routex e acceptat în reţelele internaţionale OMV, Aral, BP, Circle K şi Eni, dar şi în alte reţele la nivel naţional. Acceptarea lui la o staţie e, de obicei, însoţită de logo-ul Routex afişat pe panoul de preţuri.
Odată cu aceste prime informaţii, e logic să ne întrebăm cui îi este el adresat în primul rând şi de ce l-ar folosi cei pe care îi vizează?

Ei bine, cardul Routex e nou pentru Moldova, dar nu şi pentru majoritatea ţărilor europene, astfel încât funcţionează deja ca un sistem bine pus la punct, menit să ajute la eficientizarea costurilor de transport. Îi vizează în primul rând pe cei, care muncesc în transporturi — adică muncesc în mişcare, cu alte cuvinte — companii cu flote de camioane sau autobuze de toate dimensiunile, dar şi companii cu activităţi mai speciale, care muncesc, adeseori în deplasare. Spre exemplu — echipe de producţie media, companii cu agenţi de vânzări care călătoresc mult, companii ai căror angajaţi se deplasează adeseori în interes de serviciu. Transportatorii internaţionali din alte ţări folosesc în mod deosebit acest card şi întreg sistemul aferent, pentru ei fiind deja instrumentul de bază. În acelaşi timp, orice companie care foloseşte deja un card obişnuit de combustibil Petrom Moldova şi care călătoreşte mult mai rar, folosindu-l mai mult pe plan intern, ar putea să solicite Contract şi carduri Petrom Routex, iar asfel ar beneficia de toate avantajele pe care le avea cu cardul anterior, plus avantajele suplimentarele în deplasări peste hotare.
Ei bine, de ce l-ar folosi companiile din Moldova, care sunt avantajele evidente? Două dintre ele domină în listă — primul avantaj ar fi că fiecare angajat ce călătoreşte internaţional are un instrument universal de plată, ceea ce-i elimină nevoia de a purta bani gheaţă la el, iar compania poate gestiona de la distanţă toate necesităţile acestui angajat, inclusiv suplinind contul la nevoie. Al doilea grup de avantaje e cel ce vizează contabilitatea unei companii, cardul Routex permiţând încadrarea tuturor cheltuielilor de călătorie la costuri directe, cu livrarea unei facturi de către o companie locală din Moldova — Petrom Moldova.
Mai mult ca atât, mai ales pentru transportatorii unde aceste costuri sunt majoritare în structura lor, e deosebit de importantă partea cu rambursarea TVA din aceste costuri majore. Pentru o companie din Moldova, cu 50 de camioane, de exemplu, care are o mulţime de alimentări la nivel de companie într-o mulţime de ţări diferite, rambursarea TVA din costul acelui combustibil se poate dovedi extrem de anevoioasă şi extinsă în timp, dacă e să comparăm cu o companie cu sediul în UE, care poate deduce imediat această taxă. Avantajul enorm al cardului Routex este că, rambursarea TVA-ului e extrem de bine pusă la punct prin intermediul acestui sistem, cu ajutorul unor companii internaţionale specializate şi profesioniste.
Petrom Moldova a putut asigura acceptanţa şi emiterea cardului Routex tocmai pentru că este parte a grupului OMV, iar OMV intră la nivel internaţional în sistemul de parteneriat Routex. Aşadar, odată cu factura Petrom Moldova, compania va primi o factură de la OMV International Services, care va conţine toate acele cheltuieli făcute prin cardul Routex şi va putea solicita rambursarea TVA prin sistemul Routex din 13 ţări europene. Iar în cazul companiilor cu activitate direct orientată spre transport, e vorba de sume uriaşe, care le vor eficientiza acum structura de costuri într-un mod determinant pentru profiturile lor. Ba chiar există şi opţiuni de restituire mai rapidă, cu un anumit comision suplimentar, sau restituire în termen standard şi un comision mai mic. Printre ţările incluse în opţiunea de restituie a TVA prin sistemul Routex se includ Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Olanda, Luxemburg, etc. Chiar şi din Rusia acest fapt poate fi agreat separat, dar pentru această ţară există nişte proceduri suplientare şi costuri aferente mai mari, care fac efortul logic doar dacă se circulă frecvent şi în volume mari acolo.
Deci, avantajele contabile sunt evidente şi extrem de importante — documentarea clară, corectă şi transparentă a tuturor costurilor de transport sau de deplasare şi posibilitatea rambursării TVA din aceste costuri, iar odată cu asta — eficientizarea profiturilor pentru companie.

Pe lângă asta, sistemul actual online al cardurilor Petrom Moldova, permite deja şi gestionarea cardurilor Routex emise de Petrom Moldova. Iar asta înseamnă posibilitatea monitorizării centrale sau la nivel de şofer a limitelor pe card, a tranzacţilor efectuate, a locaţiilor acestor tranzacţii.
Acelaşi sistem înseamnă că oficiul central al companiei, spre exemplu, se poate asigura întotdeauna că angajaţii săi sunt în siguranţă, că au limitele necesare pe cardurile lor, iar în cazul unor situaţii excepţionale, aceste limite pot fi suplinite şi gestionate inclusiv de la distanţă. De ce zicem situaţii excepţionale — pentru că un card Routex poate fi folosit, spre exemplu, şi pentru plata unei amenzi directe, sau, în cazul unei defecţiuni în drum sau a unui accident — pentru plata serviciilor de evacuare, transportare, etc. Mai mult ca atât, sistemul Routex are şi un call-center internaţional pentru asemenea situaţii ieşite din comun şi tot cei de la call-center pot asigura organizarea unui vehicul de asistenţă când e nevoie, 24/7. Deci, practic, cu Routex ai şi acces la ajutor extraordinar când e nevoie de acesta, având astfel o acoperire puternică pentru multe riscuri ce pot surveni pentru angajaţii unei companii.
E important de spus că, deoarece un asemenea card Routex ar fi emis de Petrom Moldova, suplinirea lui s-ar face printr-un virament bancar de la compania care îl deţine către Petrom Moldova — deci un transfer intern, în interiorul ţării, cu comisioane bancare minime. Menţionăm asta pentru că, unii profesionişti, care deja folosesc un Card Routex emis în străinătate, se confruntă cu comisioane de sute de ori mai mari de fiecare dată când fac un virament internaţional pentru suplinirea lui. Pe lângă asta, şi viteza de transferare a banilor în Moldova e net mai mare, iar astfel în câteva ore de la plată soldul cardului Routex poate fi deja suplinit. Fireşte, clienţii care au aprobată o anumită limită de credit în contractele lor, pot folosi acea limită instantaneu. Iar în cazuri absolut excepţionale, cei de la Petrom Moldova sunt gata să-şi asiste clienţii lor cu o creditare imediată temporară în baza ordinului de plată executat şi ştampilat de banca clientului. Cu alte cuvinte, nu veţi rămâne niciodată neajutorat, chiar şi în cele mai complexe şi dificile situaţii.
Cum pot companiile solicita un card Routex de la Petrom Moldova? Ei bine, cardul poate fi solicitat atât de companiile care au deja un card de combustibil Petrom, cât şi de cele care nu s-au numărat printre clienţii Petrom până acum la linkul următor. Procedura e relativ simplă, fiind vorba de semnarea unui contract trilateral între companie, Petrom Moldova şi OMV International Services. Proceduri suplimentare pot fi necesare doar pentru companiile cu limite de credit, care vor fi garantate într-un mod diferit.

P.
1
5,340
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!