Fata cu Sprinterul. Fotografa germană care şi-a făcut oficiu şi hotel dintr-un Mercedes Sprinter cumpărat la mâna a doua

4 Octombrie 2020, 20:01
Ilie Toma
Îi spune Julia Nimke şi n-are nici 30 de ani. Mercedesul său e poreclit Emil şi nu e cu mult mai tânăr decât ea. Dar în ultimul timp Sprinterul i-a devenit şi birou de lucru, şi hotel în aer liber. E fata cu Sprinterul, iar când trece pe alături, la volanul microbuzului, conducându-l prin zone pe unde nu obişnuieşti să vezi asemenea vehicule, trecătorii întorc inevitabil capul după ea, miraţi de scenă.
Julia avea o pasiune pentru fotografii încă de mic copil. Pe la 15 ani a decis că va urma o carieră creativă în viaţă. A urmat cursuri de iniţiere tehnică în lumea fotografiei profesioniste, care i-au permis să înţeleagă şi mai bine instrumentele cu care se creează frumosul digital în zilele noastre. Neavând încă experienţă şi un nume notoriu, s-a angajat la o companie ca designer grafic, unde făcea editări foto. Dar, între timp, mai accepta şi proiecte freelance, chiar dacă munca ei era preponderent una de birou.
O atrăgea mult mai mult, însă, libertatea de a crea. Ar fi vrut să evadeze din biroul companiei germane la care lucra şi să meargă în nemărginirea planetei pentru a crea fotografii acolo, pentru a lucra doar în teren. Însă, numărul clienţilor pe care-i avea ca freelancer nu era suficient pentru a face marele pas, renunţând la munca de birou pentru a se aventura în lumea mare. Într-o zi, poate... îşi zicea ea.
Aşa că între timp s-a gândit să-şi pregătească un vehicul pentru asta. A cântărit ce să aleagă mai potrivit şi şi-a dat seama că are nevoie de un vehicul care să-i fie şi birou. Un soi de camper van, dar vanurile alea de vacanţă, cu casa în spinare, merg ca melcii şi nu te prea poţi aventura cu ele acolo unde ai putea cu un vehicul mai uşor. S-a gândit că ar fi nevoie de un microbuz, discret pe dinafară, dar care să poată fi personalizat pe dinăuntru.
Şi când a venit timpul să aleagă modelul, pentru ea reputaţia de fiabilitate a contat cel mai mult. Voia ceva la mâna a doua, pentru că unul nou nu-şi permitea. Dar voia ceva care să n-o chinuie cu defecţiuni în mijloc de pustietăţi, ceva pe care să se poată bizui. Şi inevitabil a ajuns la Mercedes-Benz Sprinter, modelul care în mâinile profesioniştilor aleargă multe sute de mii de kilometri fără probleme majore, iar cazurile când trece de 1-2 milioane sau mai mult nu sunt puţine la număr.
Îl cumpărase simplu, destul de vârstnic, dar într-o stare bună. Apoi a început să-i gândească oficiul din spate, unde să pună draperii, unde masa de lucru, ba poate chiar să facă loc şi de un pat pentru dormit. Fiind o fire creativă, a găsit soluţii ingenioase. Masa de lucru, de exemplu, e suspendată pe frânghii şi stă pe centru, iar când vrea o poate ridica sus şi exclude de pe centrul vehiculului. Şi-a făcut şi un pod de lemn şi un soi de canapea, pat, retracabilă, unde poate dormi atunci când trebuie să stea noaptea, pentru poze nocturne.
Dar adevăratul imbold la explorare a venit abia când Julia a câştigat o bursă de la renumita companie Adobe, printr-un program destinat oamenilor creativi aflaţi la început de cale. Acea bursă îi garanta un venit lunar decent pe parcursul unui an întreg, iar astfel ea a putut să facă marele pas, să se concedieze de la munca cu birou fizic şi să-şi facă planuri de a urca în Sprinterul ei şi de a cutreiera Europa pentru un an întreg, producând fotografii pentru clienţi actuali şi noi. Acum are libertatea de a crea şi de a căuta clienţi noi într-un ritm natural.
Tocmai aşa talentul ei de fotograf a putut înflori. A putut să călătorească spre destinaţii captivante, să cunoscă oameni, să capteze în obiectivul său caracterul lor. Iar mai recent, a putut să urce ori de câte ori şi-a dorit în Sprinter, explorând mai mult singură locurile şi natura, într-o epocă în care toţi suntem mai condamnaţi la distanţare. Acum Julia e mai mult în maşină şi-n mijlocul naturii din Europa, decât acasă.
În prezent, colaborează cu entităţi de presă din întreaga lume, cu mărci focusate spre outdoor şi chiar mărci auto. Are şi colaborări pe direcţia culturii, cu instituţii renumite sau cu case de producţie de muzică, mărci de cafea, mărci de pantofi sau servicii digitale. Într-un cuvânt, în ciuda dificultăţilor, fata cu Sprinterul, cum îşi zice ea singură, îşi pune în aplicare şi-şi consolidează visul din copilărie. Şi cine ar fi crezut că tocmai o bursă şi un Mercedes-Benz Sprinter o vor determina să-şi urmeze visul!
E fata cu Sprinterul. Poate fi văzută uneori în locuri pustii, vânând pozele perfecte. Uneori pur şi simplu doarme în Sprinter, pentru ca la prima rază de soare a dimineţii să fie deja cu aparatul foto în mână în locul ales. Uneori munceşte la laptopul ei, pe masa suspendată din Sprinter, şi cu uşile spate deschise, pentru ca aerul proaspăt al naturii să o inspire. Iar când e nevoie de o nouă sursă de inspiraţie, urcă la volanul Sprinterului şi merge înainte, spre un alt loc din lumea mare.
0
17,351
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!